Τρίτη, Οκτωβρίου 26, 2021

"NO TIME TO DIE", ΑΛΛΑ...

 


Να (ξανα)πώ ότι δεν είμαι και πολύ φανατικός της ατελείωτης σειράς των Τζέιμς Μποντ. Τα βλέπω συνήθως, ίσως να διασκεδάσω κάπως για δύο ώρες και μετά γίνεται ένα απόλυτο και αυτόματο delete. Οπότε δεν μπορώ να αναλύω πολύ για την ποιότητα κάποιου συγκεκριμένου φιλμ του 007 ή να κάνω πολλές μεταξύ τους συγκρίσεις. Το 2021 πάντως ο αειθαλής πράκτορας επανέρχεται (με Ντάνιελ Κρεγκ για τελευταία φορά) με το "No Time to Die" δια χειρός Cary Joli Fukunaga και τον Ράμι Μάλεκ ως κακό.

Ο Μποντ έχει πλέον αποσυρθεί και απολαμβάνει την ηρεμία του, αλλά, φευ, η ευτυχία δεν κρατά για πολύ. Ένας παλιός φίλος από τη CIA τον ξαναβάζει στο κουρμπέτι. Ένας κλασικός "κακός" απειλεί την ανθρωπότητα, αυτή τη φορά με εντελώς νέας λογικής όπλα. Η δράση αρχίζει και πάλι.

Τα ξέρετε. Ασταμάτητη δράση, κυνηγητά με αυτοκίνητα (εδώ κοντεύουν να καταστρέψουν ένα γραφικό ιταλικά χωριό), απομονωμένα νησιά που κρύβουν θανάσιμα μυστικά, εκκεντρικοί κακοί, μια παλιά ιστορία που θα παίξει μεγάλο ρόλο στο παρόν και πολλά άλλα δημιουργούν και πάλι ένα χορταστικό δίωρο (συγνώμη. 2 και 43' παρακαλώ αυτή τη φορά). Σημειώστε: Τώρα που η παγκόσμια κατάσταση είναι τόσο ρευστή και περίεργη, ο εχθρός δεν είναι κάποιος κακός που υποστηρίζει κομμουνιστές ή άλλους εχθρούς της άγιας Δύσης, αλλά το πρόβλημά του είναι καθαρά προσωπικό. Οι δημιουργοί της σειράς είναι πάντα πονηροί και προνοητικοί σ' αυτά.

Άφησα βεβαίως τελευταία την τεράστια έκπληξη τους τέλους. Φαντάζομαι ότι έχει κυκλοφορήσει, ακόμα και σ' αυτούς που δεν έχουν δει την ταινία, αλλά βεβαίως δεν είμαι εγώ που θα σας την αποκαλύψω. Ίσως γι' αυτό να θυμάμαι περισσότερο αυτόν τον 007.

ΥΓ: Να τονίσω εδώ ότι από την εποχή που το ρόλο ανέλαβε ο Κρεγκ εδώ και 5 ταινίες, από το 2006, υπάρχει μια ριζική αλλαγή στη σειρά: Το κλασικό χιούμορ, η ανάλαφρη και παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα των παλιών ταινιών (Κόνερι, Μουρ, Μπρόσναν κλπ.) έχει χαθεί (συνειδητά βεβαίως) δίνοντας τη θέση της σε έντονη σοβαρότητα, πραγματικά βίαιες καταστάσεις και πολλή βλοσυρότητα απ' όλες τις μεριές. Ίσως πρόκειται για  σημείο των καιρών....

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker