Κυριακή, Οκτωβρίου 03, 2021

ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΚΑΙ "ΟΧΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ" "GREEN KNIGHT"


 Στον κύκλο των μύθων που στρέφονται γύρω από τον Αρθούρο υπάρχει κι αυτός του Sir Gawain, ενός ιππότη που ξεκίνησε την αποστολή του όταν ο βασιλιάς Αρθούρος ήταν ήδη ηλικιωμένος. Στο μεσαιωνικό αυτό έπος στηρίζεται το φιλμ του 2021 "The Green Knoght" του βρετανού David Lowery

Ο ήρωας αντιμετωπίζει την πρόκληση του μυστηριώδους και τερατόμορφου Πράσινου Ιππότη, σώζοντας έτσι την τιμή των ιπποτών του Αρθούρου, αφού κανείς τους δεν τολμούσε να τον αντιμετωπίσει. Ταυτόχρονα όμως αναλαμβάνει και μια βαριά υποχρέωση: Σε ένα χρόνο ακριβώς πρέπει να υποστεί ο ίδιος ό,τι έκανε στον Πράσινο Ιππότη. Όταν φτάνει ο χρόνος ο Gawain ξεκινά την αναζήτηση του ιππότη, για να ξεπληρώσει το χρέος του.

Παράξενο φιλμ, σκοτεινό, σχετικά αργό, δίχως τη δράση που έχουν παρόμοιες ταινίες, απευθύνεται σε ένα σινεφίλ κοινό που μπορεί να εκτιμήσει την ευρηματική σκηνοθεσία και την έλλειψη πολλών εξηγήσεων για τα δρώμενα. Όπως συμβαίνει και με το αυθεντικό μεσαιωνικό έπος (και με πολλά άλλα παρόμοια), δεν υπάρχουν πολλές διευκρινήσεις για το τι ακριβώς είναι, γιατί βρίσκονται στο δρόμο του και γιατί υπάρχουν οι συγκεκριμένες σχέσεις με τα όντα (ανθρώπους και μη) που συναντά ο ήρωας στην περιπλάνησή του. Αυτή η έλλειψη εξηγήσεων μου θύμισε την "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων", η οποία ζει ένα πλήθος από περιπέτειες δίχως ποτέ να εξηγείται το πώς και το γιατί. Τελικά νομίζω ότι αυτό που ενδιαφέρει τον δημιουργό είναι ο γενικός μύθος και αυτό που θέλει να μας πει: "Συμφιλιώσου με την ιδέα του θανάτου για να ζήσεις πλήρη ζωή. Αν τον φοβάσαι και τον σκέφτεσαι διαρκώς ούτως ή άλλως δεν θα τον αποφύγεις, αλλά θα ζήσεις και μια δυστυχισμένη, αγχωμένη ζωή". Πάντως η επιλογή του ινδικής καταγωγής Dev Patel στο ρόλο ενός ιππότη του Αρθούρου επιβεβαιώνει το ιδιόρρυθμο κλίμα της ταινίας.

Μερικές εντυπωσιακές εικόνες, υποβλητική σκηνοθεσία, αρκετή σκοτεινιά (κυριολεκτικά το λέω, είναι σκοτεινή ταινία), επαναλαμβάνω ότι απευθύνεται σε απαιτητικούς θεατές και όχι σ' αυτούς που πάνε να δουν μια κλασική περιπέτεια με ιππότες.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker