Τετάρτη, Μαΐου 20, 2020

"IVY" Ή ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΣΑΤΑΝΙΚΗ

Ο καλός χολιγουντιανός σκηνοθέτης Sam Wood (1883-1949), που έχει αρκετές γνωστές ταινίες στο ενεργητικό του, γυρίζει το φιλμ "Ivy" το 1947 με μια πολύ όμορφη Τζόαν Φοντέιν στο βασικό ρόλο (στην Ελλάδα, για να γελάσουμε, είχε παιχτεί με τίτλο "Η Έχιδνα"!).
Πρόκειται για ένα παράξενο κράμα φιλμ εποχής και σκοτεινού νουάρ. Στις αρχές του 20ού αιώνα μια όμορφη, πλην όμως κατεστραμμένη οικονομικά (λόγω αλόγιστης σπατάλης) γυναίκα, γνωρίζει έναν μεσήλικα εκατομμυριούχο και, φυσικά, έχει βλέψεις... Έλα ντε όμως που η ίδια είναι όχι μόνο παντρεμένη με αθώο και ευχάριστο σύζυγο που τη λατρεύει, αλλά έχει και εραστή, ο οποίος είναι παθιασμένος μαζί της και έτοιμος να θυσιάσει τα πάντα για χάρη της. Τι θα κάνει για να απαλλαγεί από αμφοτέρους και να κερδίσει τον εκατομμυριούχο της;
Η ιστορία, όπως ακούγεται, θα μπορούσε να είναι ακόμα και αισθηματική κωμωδία. Καμία σχέση. Πρόκειται για μια σκοτεινή ταινία, της οποίας η πανέμορφη πρωταγωνίστρια (και σταρ φυσικά) ξεδιπλώνει μια απίστευτη κακία, αναλγησία θα έλεγα, και είναι έτοιμη να πατήσει επί πτωμάτων (κυριολεκτικά στην προκειμένη περίπτωση) για να επιτύχει τους στόχους της. Σπάνια στην ιστορία του κινηματογράφου (του κλασικού Χόλιγουντ μάλλον) έχουμε δει μια τόσο σκοτεινή και αδίστακτη "προσωπογραφία".
Ταυτόχρονα η ταινία διαθέτει σασπένς και αστυνομικής φύσης ίντριγκα, οπότε δε νομίζω ότι θα πλήξει κάποιος παρακολουθώντας την. Την συνιστώ στους φίλους του παλιού (ασπρόμαυρου) κινηματογράφου και δηλώνω, για μια ακόμα φορά, ότι ίσως το τότε Χόλιγουντ (με όλες τις απαγορεύσεις και τα ταμπού του) ήταν σε αρκετά θέματα πολύ πιο τολμηρό από το σημερινό παραδόπιστο και συντηρητικό (βλέπε "πολιτικώς ορθό"), το οποίο διοικείται από μάνατζερ και λογιστές.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker