Κυριακή, Μαΐου 17, 2020

῾῾28 ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ῾῾... ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ

Το 2002 ο μερικές φορές πολύ καλός (και ῾῾παντός καιρού῾῾) Danny Boyle γυρίζει μια κλασική πλέον βρετανική μετακαταστροφική ταινία, το ῾῾28 Μέρες Μετά῾῾, με τον Γκίλαν Μέρφι στον κύριο ρόλο.
Ο ήρωας ξυπνά μετά από 28 μέρες σε κώμα για να βρεθεί σ᾽ένα απόλυτα εγκαταλειμμένο νοσοκομείο και στη συνέχεια... σ᾽ένα απόλυτα εγκαταλειμμένο, σχεδόν νεκρό Λονδίνο. Ένας ιός έχει εξαπλωθεί αστραπιαία από μολυσμένα σε εργαστήριο ζώα που απελευθέρωσαν ακτιβιστές, ο οποίος ιός, πριν σκοτώσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, το μετατρέπει σε ένα είδος λυσσασμένων, που επιτίθεται κατά παντός υγιούς. Σιγά - σιγά ο Τζιμ θα ανακαλύψει λίγους επιζώντες και μαζί θα ξεκινήσουν προς αναζήτηση μιας άλλης, οργανωμένης αυτή τη φορά, ομάδας επιζώντων, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ότι είναι μέσα από ραδιοφωνικά μηνύματα.
Καλογυρισμένο φιλμ δυστοπικής επιστημονικής φαντασίας και τρόμου, με διαρκές σασπένς, αλλά και καλοσχεδιασμένους, πολυδιάστατους χαρακτήρες, διαθέτει, πέραν της δράσης, και άφθονο υλικό για προβληματισμό: Η κατασκευή διαφόρων επικίνδυνων ῾῾πραγμάτων῾῾σε επιστημονικά εργαστήρια και το εύθραυστο σημείο στο οποίο έχει πλέον φτάσει η ανθρωπότητα, πιθανόν ένα βήμα πριν από αυτό της μη επιστροφής (και πόσο εύκολο είναι πλέον να φτάσουμε σ᾽αυτό), αποτελούν μερικές μόνο σκέψεις που γεννιούνται στο θεατή. Θίγει επίσης και πολιτικά θέματα, όπως τον κίνδυνο εκμετάλλευσης μιας καταστροφής από διαφόρων ειδών επίδοξους δικτάτορες και η μαθηματικά βέβαιη απομάκρυνση σε τέτοιες ακραίες περιπτώσεις από τη δημοκρατία, η στρατιωτική ή/και φαλλοκρατική βία και άλλα, υπογραμμίζοντας έτσι ότι οι υγιείς μπορεί να είναι εξ ίσου εφιαλτικοί με τους μολυσμένους.
Φυσικά ουσιαστικά ακολουθεί την τυπική δομή μιας ταινίας με ζόμπι, πράγμα που έρχεται αμέσως στο μυαλό του θεατή. Δεν είναι ακριβώς ζόμπι, υπάρχει επιστημονική εξήγηση, αλλά  στην ουσία πρόκειται για μια (ευπρόσδεκτη) παραλλαγή του είδους. Προς το τέλος βέβαια ξεφεύγει από τον μέχρι τότε ρεαλισμό που τη διακρίνει και μετατρέπεται σε κάπως μη πιστευτή ταινία δράσης, αλλά της το συγχωρώ, αφού γενικά πρόκειται για πολύ ενδιαφέρον φιλμ. Και, δυστυχώς, θυμίζει πολλά απ᾽όσα συμβαίνουν σήμερα...

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker