Τρίτη, Μαΐου 26, 2020

"25η ΩΡΑ": ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΤΗΝ "ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ" ΣΑΣ ΝΥΧΤΑ;

Ένας έμπορος ναρκωτικών συλλαμβάνεται με μεγάλες ποσότητες σκόνης στο σπίτι του, επειδή κάποιος τον έχει καρφώσει, και καταδικάζεται σε 7 χρόνια φυλάκισης. Η ταινία παρακολουθεί την τελευταία μέρα (νύχτα περισσότερο) ελευθερίας, καθώς το πρωί θα παρουσιαστεί στη φυλακή. Έχει να τακτοποιήσει πάμπολλα θέματα σε μια νύχτα: Με την κοπέλα του, με τον πατέρα του, με το "αφεντικό" του, με τους δύο καλύτερους (από παιδιά) φίλους του... και συγχρόνως να διασκεδάσει για τελευταία φορά. Έτσι τουλάχιστον θέλουν οι φίλοι του. Θα είναι μια ατέλειωτη νύχτα!
Η "25η Ώρα", γυρισμένη το 2002, είναι μια από τις καλύτερες κατά τη γνώμη μου ταινίες του Spike Lee. Με εξαιρετικούς ηθοποιούς (Έντουαρντ Νόρτον, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Ροσάριο Ντόσον κλπ.), με σφιχτό σενάριο, αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη κατάσταση με μεγάλη ευαισθησία, που κάποιες φορές φτάνει στα όρια της συγκίνησης. Παρά το σκληρό θέμα του (και τον απόλυτα σκληρό και αμετανόητο βασικό χαρακτήρα), το φιλμ, όπως έγραψα παραπάνω, διακρίνεται για την ευαισθησία και την ανθρωπιά του. Ο ήρωας μπορεί να είναι ένα σκληρό κάθαρμα, αλλά όλοι (οι πάντες) έχουν τις ανθρώπινες πλευρές τους (την κοπέλα του που αγαπά, τον πατέρα του, το σκύλο του...). Και βέβαια η ταινία δεν διστάζει σε καμιά περίπτωση να τον δείξει να φοβάται για όσα τον περιμένουν τα επόμενα 7 χρόνια... Ταυτόχρονα υπάρχουν οι πολύ καλά σχεδιασμένοι χαρακτήρες που τον περιβάλλουν και οι οποίοι αναλύονται ιδιαίτερα. Καθένας με το δικό του, πολύ διαφορετικό, χαρακτήρα, με τα δικά του προβλήματα, κολλήματα, τρόπο ζωής. Ο καθένας στο δικό του κόσμο, αλλά και όλοι μαζί όταν πρόκειται για τους φίλους ή αγαπημένους τους.
Συγχρόνως με όλα τα παραπάνω, ως υποπλοκή τρέχει και το θέμα του "ποιος κάρφωσε τον ήρωα"; Οπότε το φιλμ διατηρεί και ένα αστυνομικής φύσης σασπένς. Πάνω απ' όλα όμως είναι η ανθρωπιά και η συγκίνηση που βγάζει. Μη ξεχνάτε: Όλοι, μα όλοι, κατά βάθος είμαστε ευάλωτοι και φοβόμαστε. Κι ας το παίζουμε σκληροί.
Θεωρώ την ταινία όχι μόνο από τις καλύτερες του Lee, αλλά και από τις καλύτερες της εποχής της (οι αναφορές στους Δίδυμους Πύργους είναι αρκετές, που ακόμα άχνιζαν). Ψάξτε την.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker