Δευτέρα, Δεκεμβρίου 03, 2018

"ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ", ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Η "Ληστεία στο Μουσείο" του 2018 είναι η 2η ταινία του μεξικανού Alonso Ruizpalacios, με τον Gael Garcia Bernal στο βασικό ρόλο και βασίζεται σε αληθινή ιστορία (της δεκαετίας του 80 νομίζω).
Δύο τριαντάρηδες, αιώνιοι φοιτητές, που ζουν με τους δικούς τους, κάνουν μια τολμηρή ληστεία στο Εθνικό Ανθρωπολογικό Μουσείο του Μεξικού, η οποία, παρά τον πρόχειρο σχεδιασμό, παραδόξως πετυχαίνει. Αφαιρούν πολλά πολύτιμα κειμήλια των Μάγιας. Το φιλμ διηγείται κυρίως το τι συμβαίνει μετά τη ληστεία, όταν οι μεν ήρωές μας μάλλον δεν ξέρουν τι να κάνουν τα ανεκτίμητα αντικείμενα που έχουν στην κατοχή τους, συνειδητοποιούν δε, αργά βεβαίως, τις τεράστιες συνέπειες της πράξης τους. Όλη η μεξικάνικη κοινωνία - και τα μίντια φυσικά - μιλούν για... οργανωμένους εχθρούς του έθνους - δίχως βέβαια να ξέρουν τους ερασιτέχνες δράστες.
 Το φιλμ εστιάζει όχι στη ληστεία και την εκτέλεσή της, αλλά στο μετά. Εξετάζει την ψυχολογία των ηρώων (ο ένας άβουλος, που ακολουθεί κάπως τυφλά τον κολλητό φίλο του, ο άλλος λίγο ιδεολόγος, πολύ καταπιεσμένος από τον επιτυχημένο πατέρα του, λίγο αριστερός, αρκετά οπαδος της μεξικάνικης παράδοσης και πνεύματος - γι' αυτό και θα αντιδράσει όταν καταλάβει ότι οι εθνικοί θησαυροί πιθανόν να πουληθούν σε άγγλο - κυρίως όμως μάλλον επιπόλαιος και χωρίς πολύ βάθος στις σκέψεις και στις πράξεις του). Τελικά το φιλμ μας δείχνει αυτό που ο ήρωας επαναλαμβάνει συχνά: Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι σκέφτονταν και γιατί έπραξαν ό,τι έπραξαν οι "μεγάλοι" άνθρωποι, που διαμόρφωσαν την ιστορία. Γνώρίζουμε τις πράξεις τους, αλλά ποτέ ακριβώς το "γιατί". Ή μήπως, κάτω απ' όλα αυτά, υπάρχει απλώς η πλήξη ενός "καλής οικογενείας" ευκατάστατου γιου, που βαριέται τη μίζερη καθημερινότητά του;
Ενδιαφέρον φιλμ. Σας προειδοποιώ όμως ξανά: Μην ετοιμαστείτε να δειτε μια ακόμα ταινία με ληστεία, ένα απλό heist movie δηλαδή.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker