Δευτέρα, Μαρτίου 23, 2015

ΟΙ ΙΛΙΓΓΙΩΔΕΙΣ ΔΑΙΔΑΛΟΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟ "PREDESTINATION"

Υπάρχουν ταινίες οι οποίες, ακόμα κι αν δεν έχουν να πουν κάτι καινούριο σε καθαρά κινηματογραφικό \ σκηνοθετικό επίπεδο, σου μένουν βαθιά χαραγμένες στο μυαλό για σεναριακούς λόγους. Κάτι τέτοιο μου συνέβει με το "Predestination" του 2014 των γερμανών αδελφών Michael και Peter Spierig, οι οποίοι ζουν και δουλεύουν στην Αυστραλία. Πρόκειται λοιπόν για αυστραλέζικη παραγωγή, με τον Ίθαν Χοκ στο βασικό ρόλο.
Βασισμένη στο διήγημα του συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Ρόμπερτ Χένλάιν "All you Zombies", η ταινία αποτελεί μία από τις πιο ευφάνταστες, πολύπλοκες και εφευρετικές ιστορίες ταξιδιού στο χρόνο: Ένας άντρας μπαίνει μια νύχτα σ' ένα μπαρ και, όπως συχνά γίνεται με μοναχικούς ανθρώπους, ξεκινά μια κουβέντα με τον μπάρμαν και αρχίζει να αφηγείται την παράξενη  ιστορία της ζωής του. Θα παραλείψω την πρώτη ανατροπή, και θα συνεχίσω με το ότι σιγά - σιγά αποδεικνύεται ότι πρόκειται για έναν χρονοπράκτορα, ο οποίος, ανήκοντας σε μια μυστική υπηρεσία, ταξιδεύει στο χρόνο με διάφορες αποστολές. Δυστυχώς δεν μπορώ να αναφέρω τίποτα άλλο. Μετά από μια σειρά όλο και πιο πολύπλοκων αποκαλύψεων, το τέλος αφήνει τον θεατή κυριολεκτικά άναυδο.
Η παραγωγή είναι πολύ καλή. Το φιλμ βέβαια δεν εστιάζει στο θέαμα ούτε στη δράση. Ξεχάστε τα αυτά. Όλα είναι ένα λεπτεπίλεπτο παιχνίδι του μυαλού και βεβαίως απαιτείται η συγκέντρωση, η προσοχή και η σκέψη του θεατή. 'Ισως (ίσως λέω) φιλοσοφικά να εγείρει και κάποια ερωτήματα για το αν στην πραγματικότητα είμαστε ουσιαστικά μόνοι σ' αυτόν τον κόσμο, μόνοι με τον εαυτό μας, κι ας υπάρχουν τόσοι άλλοι άνθρωποι γύρω μας.
Αυτά τα λίγα (δεν μου επιτρέπονται άλλα). Θα σας προκαλούσα πάντως να δοκιμάσετε και να απολαύσετε το εκπληκτικό διανοητικό παιχνίδι που προσφέρει η ταινία.


Ετικέτες , ,

8 Comments:

Blogger argiris-cinefil said...

Δεν την έχω δε αλλά με εξίταρες πολύ. Φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα. Άλλωστε λατρεύω τις ταινίες που περιστρέφονται γύρω από τον χωρο-χρόνο. Δεν είναι τυχαίο που η αγαπημένη μου ταινία είναι ο εξολοθρευτής 2.

Μαρτίου 24, 2015 11:03 π.μ.  
Blogger vandimir said...

Φαντάσου κάτι πολύ πιο πολύπλοκο και, κυρίως, πολύ πιο απροσδόκητο από τον Εξολοθρευτή. Αλλά χωρίς πολύ δράση, σε προειδοποίησα

Μαρτίου 24, 2015 6:48 μ.μ.  
Blogger argiris-cinefil said...

Από δράση έχουμε μπουχτίσει. Εγώ αυτό που θέλω να να δω από αυτήν την ταινία είναι το "διανοητικό παιχνίδι" που ανέφερες πιο πάνω.

Τώρα που είπες την λέξη πολύπλοκο το μυαλό πήγε κατευθείαν στο "Primer" που ασχολείται κι αυτή με τον χωρο-χρόνο. Μία από τις πιο πολύπλοκες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου.

Μαρτίου 25, 2015 1:11 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Δεν το έχω δει. Θα το ψάξω.

Μαρτίου 25, 2015 2:12 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Δεν το έχω δει. Θα το ψάξω.

Μαρτίου 25, 2015 2:12 μ.μ.  
Blogger argiris-cinefil said...

Πίστευα ότι θα το είχες δει. Εμένα πάντως (και δεν είμαι ο μόνος) μου έκαψε τα εγκεφαλικά κύτταρα. Ετοιμάσου για πονοκέφαλο κυρίως από τον βομβαρδισμό επιστημονικών όρων.

Μαρτίου 25, 2015 2:45 μ.μ.  
Blogger Unknown said...

είναι η πρώτη φορά που θα διαφωνήσω μαζί σου σε ταινία.. με κούρασε απίστευτα και δεν τη βρήκα καθόλου σφιχτή, αν και εκτίμησα τις προθέσεις της! το καλό του σινεμά είναι ότι σηκώνει διάφορες οπτικές!!!

Μαρτίου 26, 2015 1:25 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Όντως. Και όλων των τεχνών άλλωστε.

Μαρτίου 27, 2015 7:42 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker