Τρίτη, Οκτωβρίου 28, 2014

"MIRACLE MILE": ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΚΟΜΕΝΤΙ Ή... ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ;

Όπως στη μουσική υπάρχουν "one hit wonders", έτσι και στο σινεμά υπάρχουν δημιουργοί που είναι γνωστοί για μία και μόνο ταινία, η οποία συχνά ανήκει στην οικογένεια των cult. Κλασικό παράδειγμα ο Steve de Jarnatt. Σκηνοθέτης του "Miracle Mile" του 1988, γύρισε άλλη μία μόνο ταινία τον επόμενο χρόνο, έκανε και λίγη τηλεόραση έως το 2006 και μετά τίποτα. Ωστοσο πολλοί είναι αυτοί που θαυμάζουν την ταινία του τού 1988.
Το "Miracle Mile" ξεκινά σαν ρομαντική κομεντί, με έναν τύπο που ψάχνει το κορίτσι των ονείρων του αν και ήδη πάνω από 30 χρονών. Κάποια στιγμή το βρίσκει, χάνει από ατυχία το πρώτο κρίσιμο ραντεβού... και τότε η ταινία μεταλλάσσεται σε ταινία τέλους του κόσμου από πυρηνικό πόλεμο! Ο ήρωας ακούει κατά λάθος ένα τηλεφώνημα που λέει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εξαπολύσουν πυρηνικές κεφαλές ενάντια στη Σοβιετική Ένωση και ότι σε 70 λεπτά σοβιετικοί πύραυλοι θα πλήξουν το Λος Άντζελες (το Miracle Mile του τίτλου δεν είναι παρά μια περiοχή στο κέντρο της πόλης, όπου διαδραματίζεται ολόκληρο το φιλμ). Από εκεί και πέρα το χάος...
Η ταινία από τη μία είναι αφόρητα 80ς. Κοστούμια, κουρέματα, περιβάλον, ακόμα και φάτσες "φωνάζουν" από μακριά την καταγωγή τους από τη δεκαετία αυτή. Έτσι μια νότα κιτς δεν λείπει. Από την άλλη είναι δύσκολο να καταταχτεί κάπου, αφού από άλλο είδος ξεκινά και αλλού καταλήγει. Ένας ρομαντικός έρωτας βρίσκεται διαρκώς στο κέντρο του φιλμ, γύρω απ' αυτόν όμως γίνεται χαμός, με το σασπένς να ανεβαίνει συνεχώς. Παράλληλα το χιούμορ υπάρχει κι αυτό διάχυτο κι έτσι είναι δύσκολο να αποφασίσεις πού ακριβώς το πάει ο σκηνοθέτης. Όσο για το τέλος... δεν θα σας το αποκαλύψω φυσικά, δίνει όμως το "τελικό χτύπημα", κάνοντας την ταινία αξέχαστη.
Αν ψάχνετε σπάνια και παράδοξα φιλμ βρείτε αυτό εδώ το "Miracle Mile". Διαθέτει "λίγο απ' όλα", είναι ταυτόχρονα δραματικό και διασκεδαστικό με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, αντανακλά απόλυτα τους φόβους της τότε ανθρωπότητας (έως την πτώση του "υπαρκτού σοσιαλισμού" και το τέλος του ανταγωνισμού των δύο υπερδυνάμεων) για πυρηνικό όλεθρο και ισορροπεί με επιτυχία ανάμεσα στο συγκινητικό και το γελοίο, δίχως όμως  να γίνεται αχταρμάς. Όντως cult ταινία.

Ετικέτες ,

4 Comments:

Blogger argiris-cinefil said...

Α ρε αθάνατα 80ς! Ταινία που να ξεκινάει σαν ρομαντική κομεντί και να τελειώνει έτσι όπως τελειώνει μόνο σε αυτή την δεκαετία θα μπορούσε να είχε γυριστεί. Καλά για το φινάλε δεν το συζητάω. Αυτά που βλέπεις να συμβαίνουν λίγες ταινίες του Χόλιγουντ έχουν τολμήσει να παρουσιάσουν τόσο απροκάλυπτα ωμά το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού. Το “The Rapture” να φανταστώ ότι το είδες. Ακόμη καλύτερο.

3,5/5: Αρκετά καλή

Οκτωβρίου 30, 2014 5:17 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Δεν είμαι τόσο φαν των 80ς, αλλά αυτά που λες για την ταινία τα θεωρώ σωστά. Δυστυχώς δεν έχω δει το Rapture. Θα το ψάξω (είναι βλέπεις και το βίτσιο μου να βλέπω όσο περισσότερο γίνεται στο σινεμά και να μην κατεβάζω συχνά)

Οκτωβρίου 31, 2014 9:36 μ.μ.  
Blogger argiris-cinefil said...

Αναφέρθηκα στο “The Rapture” γιατί ήταν στο ίδιο αφιέρωμα στις Νύχτες Πρεμιέρας που ήταν και οι ταινίες "Miracle Mile", "The Dark Backward" και υπέθεσα ότι θα την είχες δει κι αυτήν.

Νοεμβρίου 01, 2014 11:40 π.μ.  
Blogger vandimir said...

Όντως τα είδα στις Νύχτες, στο αφιέρωμα που είχε ετοιμάσει ο Βούλγαρης (ο Αλέξανδρος). Αλλά μπόρεσα να δω μόνο αυτά τα δύο. Miracle και Dark B.

Νοεμβρίου 04, 2014 6:01 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker