Παρασκευή, Μαΐου 17, 2013

ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΦΟΛΚΛΟΡ ΣΤΟ "BAIKONUR"



Το Μπαϊκονούρ ανήκε παλιά στη Σοβιετική Ένωση, ενώ τώρα είναι πόλη του Καζαχστάν. Είναι διάσημο επειδή κοντά του βρίσκεται η βάση απ' όπου εκτοξεύονται οι ρωσικοί πύραυλοι για το διάστημα. Απο εκεί πέταξε το πρώτο σκάφος στο διάστημα με τη σκυλίτσα Λάικα και από εκεί άρχισε το ταξίδι του ο πρώτος κοσμοναύτης, ο Γκαγκάριν. Ο Veit Helmer είναι γερμανός, είναι κυρίως μικρομηκάς, αλλά έχει γυρίσει και 4 μεγάλου μήκους. Οι τρεις τουλάχιστον απ' αυτές δεν έχουν τίποτα γερμανικό. Το σινεμά του μοιάζει να ανήκει κυρίως στο χώρο του μαγικού ρεαλισμού και ο ίδιος να έλκεται από το εξωτικό στοιχείο, από τις εικόνες μακρινών λαών και πολιτισμών ή - αν προτιμάτε αυτή τη διατύπωση - από το φολκλορικό στοιχείο.


Το "Baikonur", που γυρίστηκε το 2011, περιγράφει μια απίστευτη συνύπαρξη: Σε μια σχεδόν έρημο, βρίσκεται η διαστημική βάση, που αποτελεί την καρδιά της προηγμένης τεχνολογίας. Γύρω της ζουν σχεδόν νομαδικές φυλές. Τα φτωχά χωριά τους αποτελούνται από καλύβες και οι ίδιοι κινούνται με καμήλες. Και πώς ζουν σ' αυτή την πάμφτωχη περιοχή; Νομίζω ότι αυτό είναι όλα τα λεφτά: Συλλέγοντας τα τεράστια μεταλικά κομάτια που πέφτουν από τους πυραύλους που εκτοξεύονται, όταν αυτοί στέλνουν στο διάστημα το σκάφος και διαλύονται, και πουλώντας τα σαν μέταλλα στις πιο κοντινές πόλεις!  Θα επανέλθουμε όμως σ' αυτό. Ο ήρωας είναι ένας νεαρός της φυλής, ο οποίος κατέχει στοιχειωδώς από τεχνολογία, ονειρεύεται να δουλέψει στη βάση, ακόμα και να γίνει κοσμοναύτης, και χειρίζεται έναν πολύτιμο ασύρματο που στεγάζεται σε μια σκηνή. Σκοπός του είναι να υποκλέπτει τις πληροφορίες για να υπολογίσει το πού θα πέσουν τα κομμάτια των πυραύλων, για να τα μαζέψει πρώτη η φυλή του. Κάποια στιγμή ερωτεύεται γαλλίδα ζάπλουτη κοσμοναύτη, η οποία, ως "πρώτη διαστημική τουρίστρια", ταξιδεύει με έναν πύραυλο. Όταν σ' αυτόν συμβαίνει ένα ατύχημα, η κοπέλα σώζεται από τον νεαρό, σε κώμα αρχικά, και η μεταξύ τους σχέση εξελίσσεται... χμμ... κάπως ρομαντικά, αλλά όχι μόνο... Ο Helmer δεν ξεχνά ποτέ το αδύνατο μιας τέτοιας σχέσης...


Λίγο σαν παραμύθι, λίγο σαν Κουστουρίτσα (στο γενικό κλίμα), βρήκα την ταινία αυτό που θα λέγαμε δροσερή, γλυκιά. Ρομαντική, δίχως κατά τη γνώμη μου να γίνεται ξενέρωτη (μια παράδοξη ερωτική ιστορία κατά βάθος), ευχάριστη, με χιούμορ. Τελικά αφήνει στο θεατή (σε μένα τουλάχιστον) μια καλή διάθεση, είναι απόλυτα feelgood. Ταυτόχρονα έχει και πολύ ενδιαφέρον, ακόμα και σαν εικόνα, η απίστευτη συνύπαρξη υψηλής τεχνολογίας (η βάση) και απόλυτα πρωτόγονων συνθηκών διαβίωσης (η φυλή). Αξίζει πραγματικά να δείτε το χωριό, τα σπίτια του οποίοιυ είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, χτισμένα από πανιά ή ό,τι άλλο ευτελές υλικό και από σούπερ τεχνολογικά μεταλικά κομάτια πυραύλων, σε ένα φουτουριστικό φίρδην - μίγδην συνονθύλευμα, που έχει κάτι σχεδόν μετακαταστροφικό, σα να βγαίνει από το Mad Max. Ένα ασιατικό Mad Max... Αλλά τελικά, σκέφτομαι, αυτό ακριβώς δεν είναι ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της κοινωνίας και του κόσμου που έχουμε φτιάξει; Η συνύπαρξη τόσων αντίθετων, ακραία αντίθετων καταστάσεων και συνθηκών διαβίωσης; Δείτε την έννοια της αντίθεσης με όποιον τρόπο θέλετε, θετικό ή αρνητικό. Δεν θα μπορούσα να βρω καλύτερη "εικονογράφηση" γι' αυτό!
Η ταινία μου άρεσε αρκετά, παρά κάποια, ηθελημένη νομίζω, αφέλεια, που θα μπορούσε όμως να χαρακτηριστεί και σαν "αθωότητα". Θα τη συνιστούσα. Πάντοτε με χαλαρή διάθεση από μέρους σας.

Ετικέτες ,

4 Comments:

Blogger Unknown said...

Ενδιαφέρουσα φαίνεται....
ΤΟ θέμα είναι όμως... ΠΩΣ κατάφερες να την δεις όταν δεν βρίσκονται πουθενά υπότιτλοι, ούτε καν στα Αγγλικά ή σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα;;
Μάλλον κάποιος πρέπει μόνο να ξέρει Ρώσσικα για να την παρακολουθήσει;;
Η ξέρεις κάτι που δεν ξέρουμε;;;;;

Για δώσε παρακαλώ λίγη φώτιση εδώ......

Μαΐου 19, 2013 3:29 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Δεν ξέρω λέξη ρώσικα (εκτός του "ντα") και δεν υπάρχει κανένα μυστήριο. Η ταινία, καθώς και κάποιες άλλες άγνωστες για τις οποίες γράφω τελευταία, παίχτηκε στο SFFRated, το Φεστιβάλ Ταινιών Φανταστικού που οργανώνει η ΑΛΕΦ (Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας) και έγινε, όπως κάθε χρόνο, τον Απρίλη στο Μικρόκοσμο. Εκεί υπάρχουν και ελληνικοί υπότιτλοι κι απ' ολα.

Μαΐου 19, 2013 7:45 μ.μ.  
Blogger Unknown said...

Αχα... Τώρα εξηγείται το γιατί αντιμετώπιζα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ δυσκολία στο να βρω τις τελευταίες ταινίες που παρουσίαζες, είτε σε επίπεδο υποτίτλων, είτε ακόμη και αυτών των ίδιων των ταινιών.
Σε κάποιο σημείο μάλιστα, υπέθεσα ότι ο βαθμός δυσκολίας εξεύρεσής τους ήταν το κριτήριο της παρουσίασης στο μπλογκ :)

Τέσπα, συνέχισε την καλή δουλειά σου και εύχομαι να εμφανιστούν κάποτε και στο διαδίκτυο αυτά τα κομμάτια επειδή είναι σχεδόν αδύνατον να τα συνανήτσεις οπουδήποτε αλλού...

Ιουλίου 08, 2013 1:36 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Βαθμός δυσκολίας; Χα χα! Εδώ πιο κάτω υπάρχει το Oblivion με Τομ Κρουζ και πιο πάνω ο "Αγνωστος του Εξπρες" του Χίτσκοκ!
Το μπλογκ αυτό καταγράφει, παρα πολύ απλά, κάθε ταινία που βλέπω, Παλιά ή καινούρια, άγνωστη ή μπλογκμπάστερ, Στάθη Ψάλτη ή Μπέργκμαν. Και κάτι άλλο: Πάω πολύ συχνά σινεμά. Όχι ότι δεν βλέπω και dvd, αλλά κυρίως πάω σινεμά. Όχι μόνο στα γνωστά, αλλά και σε ειδικά αφιερώματα, Ταινιοθήκη κλπ. Σε τέτοια μέρη κυρίως βλέπω τα "παράξενα".

Ιουλίου 10, 2013 6:52 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker