Δευτέρα, Οκτωβρίου 20, 2008

ΒΙΚΥ, ΚΡΙΣΤΙΝΑ...ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ


Το έχω γράψει πολλές φορές ήδη, αλλά μου φαίνεται ότι θα το επαναλαμβάνω κάθε λίγο και θα γίνομαι κουραστικός, αφού εκείνος με αναγκάζει: Μιλώ για τον Woody Allen και το Vicky Cristina Barcelona (2008). Αυτός λοιπόν είναι 73 χρονών και η ταινία η 40ή του αισίως, δίχως να μετρήσουμε και κάποια τηλεοπτικά! Και η φρεσκάδα της μπορεί όχι μόνο να συναγωνιστεί, αλλά να βάλει κάτω άνετα τη συντριπτική πλειοψηφία των νεότερων δημιουργών.
Από τους καλύτερους Woody Allen των τελευταίων χρόνων, σηματοδοτεί την επιστροφή του στην κωμωδία ή μάλλον στην ερωτική κομεντί. Και βέβαια, με βασικό θέμα τον έρωτα σε όλες του τις μορφές, συντηρητικές ή ακραίες, "λογικές" ή παθιασμένες, σατιρίζει πλήθος (ερωτικών κυρίως) συμπεριφορών και ιδιοσυγκρασιών, καθώς και τα στερεότυπα διαφόρων λαών: Οι αμερικάνοι είναι ξενέρωτοι και συντηρητικοί ή αφελείς και ρομαντικοί, οι ισπανοί παθιασμένοι και ο έρωτας γι' αυτούς είναι συνυφασμένος με το δράμα...
Αληθινή πρωταγωνίστρια όμως, πέρα από το φοβερό γυναικείο τρίο και τον Χαβιέ Μπαρδέμ, είναι η υπέροχη Βαρκελώνη, από τις πιο όμορφες και πιο ζωντανές πόλεις της Ευρώπης (αν όχι η πιο όμορφη και η πιο ζωντανή), που μπορεί να μεταμορφώσει κάθε σκηνή σε ποίημα. Ίσως η ματιά του να είναι αρκετά τουριστική, με τα απίστευτα αρχιτεκτονήματα του Gaudi να έχουν τον πρώτο λόγο, αλλά τα πάντα στο φιλμ είναι τόσο αφοπλιστικά, που εγώ τουλάχιστον παραδόθηκα αμαχητί στη γοητεία τους. Και είναι δικαιολογημένο νομίζω το "θάμπωμα" από κάποιον που στα 70του γύρισε σχεδόν για πρώτη φορά όχι απλώς εκτός Αμερικής, αλλά ουσιαστικά εκτός Νέας Υόρκης...
Πέραν αυτών όμως, το όλο πράγμα δίνεται τόσο ανάλαφρα, έξυπνα και γοητευτικά, που μου φαίνεται ότι και οι πιο αρτηριοσκληρωτικοί θεατές θα διασκεδάσουν και θα "συγχωρήσουν" τα ερωτικά τρίο και τα υπόλοιπα παιχνίδια. Γιατί πρόκειται για ένα από τα πιο διασκεδαστικά ερωτικά γαϊτανάκια που έγιναν ποτέ και από τις πιο παιχνιδιάρικες ματιές πάνω στον έρωτα, όπου όλα συγχωρούνται (και ξεχνιούνται), όπως μοιάζει να μας δηλώνει ο δαιμόνιος σκηνοθέτης. Και βέβαια, στα πολύ συν και η όντως σαρωτική παρουσία της Πενέλοπε Κρουζ.
Τελειώνοντας μπορώ μόνο να αναρωτηθώ για πολλοστή φορά: Μα πόσο ανεξάντλητος μπορεί να είναι κάποιος;

Ετικέτες ,

5 Comments:

Blogger zamuc said...

Θα μου επιτρέψεις να μην συμμεριστώ τον ενθουσιασμό. Ωραία η Βαρκελώνη και θαυμαστά τα έργα του Γούντι σε τέτοια ηλικία αλλά η ταινία νομίζω είναι απλά αδιάφορη και γλυκανάλατη

Οκτωβρίου 21, 2008 12:54 μ.μ.  
Blogger 0comments said...

και υπερπλήρης κλισέ.

ΥΓ: Τι κανς πιδούλι μ;
Εγώ ξανά ψιλομετακόμισα.
Φιλιά

Οκτωβρίου 21, 2008 11:37 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Τώρα μπερδεύτηκα. Δηλαδή πού πήγες αυτή τη φορά; Αθήνα, Δράμα, Θεσσαλονίκη ή Ελσίνκι;;;

Οκτωβρίου 24, 2008 6:12 μ.μ.  
Blogger theachilles said...

Κλισέ; Για ξεκίνα να λες τα κλισέ της ταινίας. Ένα-ένα please.

Οκτωβρίου 25, 2008 3:39 μ.μ.  
Blogger dunno said...

συμφωνώ για το ευχάριστη, κι επαυξάνω για τη σαρωτική Penelope.Χωρίς την παρουσία της -θεωρώ προσωπικά ότι- δεν θα μιλούσαμε για ταινία. Απο εκεί και πέρα όμως την βρήκα κι εγώ πολύ στερεότυπη στον τρόπο που "υποτίθεται" ότι σατιρίζει τα κοινωνικά σύμβολα με τα οποία καταπιάνεται.

καταγράφει τόσο ξεκάθαρα την εικόνα του νεο-μποέμ που έχουμε ήδη στο μυαλό μας, που αναρωτιέσαι τι αξία έχει η κίνηση αυτή. Σίγουρα πάντως όχι για να μας πασάρει κάτι φρέσκο.Έχω την εντύπωση ότι ο Allen έχει ξεκινήσει να παίζει με το κοινό του πλέον, και να διασκεδάζει πολύ με την ευκολία που οι φανατικοί του, του γυρνούν την πλάτη.

Εγώ πάντως που ποτέ δεν υπήρξα φανατικός, μπορώ με σιγουριά να θεωρήσω τη σκηνοθετική του ματιά πολύ παρωχημένη πλέον. άσε που πιστεύω ότι για να αποφύγει την αναπόφευκτη σύγκριση με τους Ισπανούς σκηνοθέτες που έχουν κάνει θαύματα με τη Βαρκελώνη, έπεσε σε κάθε παγίδα που λογικά έπρεπε να αποφύγει. Μάλιστα γι'αυτό αναρωτιέμαι αν και πάλι έπαιξε τέτοιο παιχνίδι που μας κορόιδεψε άλλη μια φορά, και θαυμαστές και μη, λιώνουμε στις Allenικές συζητήσεις.

Ιανουαρίου 06, 2009 5:36 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker