Τετάρτη, Μαΐου 18, 2022

"OKJA": ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ...


Ο Bong Joon Ho είναι βεβαίως ο περίφημος κορεάτης με ταινίες του όπως "Ο Επισκέπτης", "Παράσιττα", "Snowpiercer" και τόσες άλλες. Το 2017 ωστόσο, αμέσως πριν γυρίσει τα "Παράσιτα", κάνει μια περίεργη για τη φιλμογραφία του ταινία: Το "Okja", ένα στα όρια του παιδικού (παρά την ενίοτε σκληρότητά του) φιλμ, και μάλιστα με δυνατό δυτικό καστ: Τίλντα Σουίντον, Τζέικ Γκίλενχαλ, Πολ Ντάνο. 

Μια γιγάντια, πλην όμως οικογενειακή, εταιρία, συλλαμβάνει ένα μακρόπνοο σχέδιο: Θα παράγει στα βιοεργαστήριά της γιγάντια ζώα, θα τα δώσει να ανατραφούν σε φυσικό περιβάλλον σε φτωχές οικογενειακές φάρμες ανά τον κόσμο και σε 10 χρόνια περίπου (τόσο κάνουν να μεγαλώσουν αυτά), θα τα πάρει πίσω και θα τα παρουσιάσει στην ανθρωπότητα, η οποία θα ενθουσιαστεί σίγουρα από το νοστιμότατο κρέας τους. Ένα από τα παράξενα αυτά ζώα, που θυμίζουν γιγάντια γουρούνια, μεγαλώνει σε ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον σε μια απομονωμένη στο βουνό φάρμα και ζει ευτυχισμένο με ένα δεκάχρονο κοριτσάκι (το οποίο βεβαίως έχει περάσει όλη τη ζωή μαζί του). Όταν όμως συμπληρώνονται τα 10 χρόνια η εταιρία θα πάρει βίαια σχεδόν το ζώο, όπως ορίζει το συμβόλαιο με τον παππού της μικρής. Το κοριτσάκι, με τη βοήθεια μιας εξτρεμιστικής οργάνωσης για τα δικαιώματα των ζώων, θα φτάσει μέχρι την πρωτεύουσα απαιτώντας την επιστροφή του αγαπημένου του πλάσματος.

Βρήκα το φιλμ μάλλον αφελές (είναι πρώτη φορά που βρίσκω μέτρια ταινία του κορεάτη δημιουργού, τον οποίο εκτιμώ πολύ). Εντελώς στρατευμένο υπέρ της προστασίας των ζώων, μάλλον δεν αποφασίζει αν θα είναι κωμωδία, βαθιά συγκινητικό φιλμ, ένα είδος παραμυθιού  ή μια σκληρότατη καταγγελία. Νομίζω πάντως ότι, καθώς το κωμικό στοιχείο βρίσκεται περισσότερο στα όρια του γκροτέσκο με Σουίντον και Γκίλενχαλ να συμπεριφέρονται ως καρικατούρες, ενώ το σενάριο είναι απ' αυτά που λες ότι "δεν γίνονται", όλα αυτά τα στοιχεία δεν δένουν. Δεν πειράζει πάντως. Ο Bong Joon Ho μας αποζημίωσε πλήρως με το επόμενο φιλμ του, τα "Παράσιτα", οπότε μπορώ να θεωρήσω το συγκεκριμένο ως απλώς άτυχη στιγμή. 

ΥΓ: Όλα τα παραπάνω είναι βεβαίως προσωπικές γνώμες. Ξέρω κάποιους που συμπάθησαν την ταινία (στο IMDB μάλιστα η βαθμολογί είναι 7,2!)

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker