Πέμπτη, Μαΐου 12, 2022

'FREAKS OUT" Ή ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ


Ιδού μια μεγάλη έκπληξη: Μια μεγάλη παραγωγή που κινείται καθαρά στο χώρο του φανταστικού μας έρχεται από την Ιταλία! Πρόκειται για το "Freaks Out" (2021), δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Gabriele Mainetti.

Το 1942 οι Γερμανοί βρίσκονται στη σύμμαχό τους Ιταλία, όπου βεβαίως υπάρχει και έντονη αντιναζιστική αντίσταση. Οι ήρωες είναι 4 "τέρατα", (τρεις άντρες και μία κοπέλα), που ζουν ως οικογένεια στον περιοδεύοντα θίασο (ή τσίρκο) του Ίσραελ, ενός γέρου εβραίου. Μόνο που, εκτός από τις σωματικές ιδιομορφίες, οι ήρωές μας διαθέτουν και υπερδυνάμεις. Όταν ο προστάτης τους συλλαμβάνεται ως εβραίος, εκείνοι θα μείνουν μόνοι κοντά στη Ρώμη και θα πρέπει να αντιμετωπίσουν έναν φανατικό ναζί, που ψάχνει ακριβώς αυτούς, πιστεύοντας  ότι με τις δυνάμεις τους μπορούν να χαρίσουν τη νίκη στο Χίτλερ.

Τα καλά είναι ότι το φιλμ είναι εντυπωσιακό ως εικόνα, καλογυρισμένο, με πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και φωτογραφία (καλύτερη, αν θέλετε την προσωπική μου γνώμη από τα αντίστοιχα, βασισμένα στα εφέ αμερικάνικα). Τα κακά είναι ότι το σενάριο... ε... έτσι κι έτσι. Και κενά υπάρχουν και επιρροές από πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους πηγές, που δεν δένουν απαραίτητα. Έτσι από αγχωτικό θρίλερ με έντονο στοιχείο φανταστικού περνά ξαφνικά σε κάτι σαν παιδικό παραμύθι με αστεία γκαγκς (βλέπε τη σκηνή της απόδρασης) κι από τη γκροτέσκα, τρομακτική σχεδόν εικόνα των παρτιζάνων στα μάλλον σχηματικά ψυχολογικά προβλήματα του κακού ναζί... και άλλα παρόμοια. 

Βλέπεται ωστόσο με ενδιαφέρον λόγω κυρίως της εικόνας της και εντυπωσιάζει μάλιστα ως μία τόσο άρτια και με άποψη εικαστική προσέγγιση από μια χώρα που δεν μας έχει συνηθίσει στο είδος.  

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker