Σάββατο, Μαΐου 15, 2021

"MINARI": ΕΝΑ ῾ἉΓΡΟΤΙΚΟ῾῾ ΔΡΑΜΑ


 Ο Lee Isaac Chung είναι δεύτερης γενιάς κορεάτης που γεννήθηκε στις; ΗΠΑ και έχει ήδη στο ενεργητικό του μερικές ανεξάρτητες ταινίες. Το 2020 κερδίζει την αναγνώριση με το "Minari", ένα από τα υποψήφια για Όσκαρ φιλμ της χρονιάς.

Στη δεκαετία του 80 μια οικογένεια κορεατών στην Αμερική εγκαταλείπει την Καλιφόρνια και τη μίζερη δουλειά της για να μετακομίσει στο Αρκάνσας, όπου ο σύζυγος έχει αγοράσει ένα κομμάτι γης και θέλει να γίνει ανεξάρτητος φάρμερ. Η σύζυγος δεν συμφωνεί, αλλά αναγκάζεται με απροθυμία να ακολουθήσει τον άντρα της. Τα δύο παιδιά είναι μικρά για να έχουν γνώμη... Οι συνθήκες είναι δύσκολες, η οικογένεια ζει σε τροχόσπιτο και αγωνίζεται κάτω από αντίξοες . Καταλύτης στην ιστορία θα είναι η κορεάτισα γιαγιά (μητέρα της συζύγου), που θα έρθει να μείνει μαζί τους για να βοηθήσει όπως μπορεί. Τα όνειρα του συζύγου όμως είναι δύσκολο να εκπληρωθούν...

Αροτικό δράμα καλογυρισμένο και με εξαιρετικές ερμηνείες (ξεχωρίζει η γιαγιά και ο μικρός εγγονός της, στη σχέση των οποίων άλλωστε βασίζεται μεγάλο μέρος της ιστορίας). Πέραν της δραματικής ιστορίας πάντως το φιλμ μιλά για τις τεράστιες δυσκολιες  (όχι μόνο για ῾ξένους῾῾ όπως είναι η οικογένεια, αλλά γενικότερα) όσων επιθυμούν ένα καλύτερο μέλλον, όσων θέλουν μια δική τους, ανεξάρτητη δουλειά. Το αμερικάνικο όνειρο για ῾῾ευκαιρίες για όλους῾῾ μοιάζει να έχει ξεθωριάσει - αν όχι να έχει εξαφανιστεί εντελώς. Ακόμα και ένα ατύχημα μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Πριν από το όποιο ατύχημα όμως, έχουν φθαρεί, ίσως ανεπανόρθωτα, οι οικογενειακές σχέσεις - και ιδιαίτερα αυτές του ζευγαριού.

Αν σας αρέσουν τα ρεαλιστικά δράματα πρόκειται για καλό δείγμα.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker