Κυριακή, Απριλίου 25, 2021

"TUMBBAD": ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΙΝΔΙΚΟΣ ΤΡΟΜΟΣ!

 


Ναι, κι εγώ έμεινα έκπληκτος. Ινδική ταινία τρόμου; Ψάχνοντας η έκπληξή μου αυξήθηκε: Δημιουργήθηκε από 3 σκηνοθέτες (Rahi Anil Barve, Adesh Prasad, Anan Gandhi), από τους οποίους  οι δύο πρώτοι είναι πρωτοεμφανιζόμενοι! Και οι 3 έχουν συνεργαστεί στο σενάριο. Μιλάμε για το φιλμ "Tumbbad" του 2018. Και γράφω με τόση έκπληξη διότι είναι εξαιρετικό!

Η ιστορία μπλέκει με την ινδική μυθολογία / θρησκεία. Ο πρωτότοκος γιος μιας μεγάλης θεάς αποδεικνύεται εξαιρετικά άπληστος. Ενώ του χαρίζεται όλο το χρυσάφι του κόσμου, εκείνος επιχειρεί να αρπάξει και όλη την τροφή του κόσμου. Τελικά νικιέται από τα αδέλφια του και φυλακίζεται για πάντα στα μυστικά υπόγεια ενός ναού σε ένα ινδικό χωριό. Η ιστορία, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 20, παρακολουθεί τρεις γενιές από το χωριό αυτό: Κάποια μέλη τους θα μάθουν για την ύπαρξη του φυλακισμένου εφιαλτικού πλάσματος και θα προσπαθήσουν να οφεληθούν απ᾽αυτό...

Πρόκειται για ένα πραγματικά σκοτεινό φιλμ, με εξαιρετική φωτογραφία. Τα πάντα εδώ είναι υποβλητικά. Η τρομερές ιστορίες διαδραματίζονται σε ένα τοπίο όπου βρέχει ασταμάτητα, σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Οι χώροι είναι ατμοσφαιρικοί (και σκοτεινοί βεβαίως). Μερικές εικόνες μένουν αξέχαστες, ενώ μια αίσθηση φρίκης μοιάζει να καραδοκεί διαρκώς... και η ίδια η φρίκη αυτοπροσώπως να εμφανίζεται ενίοτε... 

Το φιλμ είναι μια σπουδή πάνω στην ανθρώπινη απληστία και τις ολέθριες συνέπειές της. Γενικά όλοι (ή σχεδόν όλοι) οι ήρωες έχουν μέσα τους κάτι κακό, αρνητικό.  Συγχρόνως, στο φόντο όσων εξελίσσονται, διαγράφεται σαφώς η ιστορία της Ινδίας: Η αγγλική κυριαρχία, η ανεξαρτησία της χώρας, οι μετά καταστάσεις... Βρήκα κι αυτό το στοιχείο, το πάντρεμα δηλαδή των γεγονότων που κινούνται στο χώρο του φανταστικού με την Ιστορία, εξαιρετικό. Πάντως η εικόνα και γενικά η ματιά του φιλμ είναι κάτι πολύ διαφορετικό (και ευπρόσδεκτο) από οτιδήποτε δυτικό. 

Η ταινία με κάνει να ενδιαφερθώ για το σύγχρονο ινδικό σινεμά. Ως γνωστόν είναι (ή τουλάχιστον ήταν έχει πρότινος) η μεγαλύτερη ποσοτικά κινηματογραφική βιομηχανία του κόσμου. Είναι απόλυτα φυσικό και αναμενόμενο μέσα σ᾽αυτήν την πληθώρα να υπάρχουν και διαμάντια, εντός ή εκτός Μπόλιγουντ (δεν έχω ιδέα αν η συγκεκριμένη ταινία θεωρείται ότι ανήκει σ᾽αυτό ή αν είναι κάτι πιο ανεξάρτητο). Πάντως σίγουρα θα ψάξω όσο αυτό είναι δυνατό την παραγωγή της αχανούς χώρας.

Ετικέτες , , ,

eXTReMe Tracker