Πέμπτη, Νοεμβρίου 19, 2020

ΑΚΡΩΣ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ "CITY ISLAND"

 


Έργα και ημέρες μιας ῾῾παράξενης῾῾οικογένειας σε μια γειτονιά της Νέας Υόρκης. Η οποία οικογένεια είναι φαινομενικά καθ᾽όλα νορμάλ (πατέρας, μητέρα, παιδιά), αλλά κατά βάθος τίποτα δεν είναι τόσο φυσιολογικά όσο φαίνεται. Κι όλο αυτό εξ αιτίας ενός πολύπλοκου ιστού από μυστικά που έχει το κάθε μέλος και δεν αποκαλύπτει σε κανένα άλλο. Εκείνος είναι δεσμοφύλακας, πλην όμως έχει το κρυφό ψώνιο να γίνει ηθοποιός (πηγαίνει σε σχολή λέγοντας στη γυναίκα του ότι πάει για.... πόκερ). Εκείνη τον έχει βαρεθεί και το δείχνει ξεκάθαρα. Η κόρη λείπει, δηλώνει ότι σπουδάζει, αλλά... Ο έφηβος γιος κρύβει μια παράξενη προτίμηση... Όλα θα εκραγούν όταν ο πατέρας θα αναγνωρίσει στο πρόσωπο ενός νεαρού άρτι αφιχθέντος κρατούμενου τον άγνωστο γιο του, που είχε προκύψει από μια επιπόλαια σχέση της νεοτητάς του και είχε χάσει κάθε ίχνος. Από εκεί και πέρα...

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια ταινία του 2009 κυριολεκτικά από το πουθενά. "City Island" του Raymond de Fellita, με τον Άντι Γκαρσία στον κύριο ρόλο. Κωμικοτραγική, καθόλου χολιγουντιανή, αφού ανατρέπει όλα τα κλισέ και φτάνει ως το (περίπου) οιδιπόδειο, με το άγριο δράμα να είναι διαρκώς έτοιμο να.ξεσπάσει, αλλά πάντα να συγκρατείται στο τσακ από την όλη αστεία αντιμετώπιση των πάντων. Θυμίζει κάπως ως κλίμα τα ῾Little Miss Sunshine"" και "C.R.A,Z,Y.", ανήκει στό,,, είδος της μελέτης δυσλειτουργικών οικογενειών και, τελικά, με όλες τις απίθανες καταστάσεις και μπερδέματα (προσοχή: δεν έχει καμία σχέση με φάρσα και παρεξηγήσεις, διαθέτει εντελώς άλλη αντιμετώπση) με κέρδισε απόλυτα. Με την αντρεπτικότητά του, όπως προείπα, και όχι μόνο.

Ευχάριστη έκπληξη λοιπόν από το πουθενά, στο οποίο λέω να δώσετε μια ευκαιρία. Και θα διαπιστώσετε ότι, τελικά, κανένα δράμα αυτού του είδους δεν είναι τόσο δράμα, όπως σίγουρα θα αντιμετωπιζόταν στην πλειοψηφία φιλμ με παρόμοια θέματα. 

ΥΓ: Η ταινία μέσα στην ταινία, με τον ήρωα του City Island, δηλαδή τον Γκαρσία, να ερμηνεύει ένα γκάγκστερ σε... φιλμ του Σκορσέζε, παίζοντας δηλαδή τον εαυτό του, είναι απολαυστική.

City Island) 

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker