Σάββατο, Νοεμβρίου 21, 2020

῾῾ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ῾῾: ΕΥΛΟΓΙΑ 'Η ΚΑΤΑΡΑ;

 


Ο Sam Raimi γυρίζει το "The Gift" (Το Χάρισμα) το 2000 με την Κέιτ Μπλάνσετ στο βασικό ρόλο, αλλά και άλλους γνωστούς γύρω της (Κιάνου Ριβς, Χίλαρι Σουόνκ, Γκρεγκ Κινίαρ κ.ά.). Πρόκειται για μεταφυσικό θρίλερ, του οποίου μάλιστα ο ένας από τους δύο σεναριογράφους είναι ο Μπίλι Μπομπ Θόρντον!

Σε πόλη του νότου η χήρα Αναμπέλ είναι κάτι σαν χαρτορίχτρα,  ῾῾επάγγελμα῾῾από το οποίο βγάζει λίγα λεφτά για να ζει εκείνη και ο μικρός γιος της. Πλην όμως, από την αρχή το βλέπουμε αυτό, διαθέτει ένα πραγματικό χάρισμα να βλέπει το μέλλον ή το τι συνέβει στο παρελθόν. Όταν μια όμορφη (και ζωητρἠ) κοπέλα εξαφανίζεται, τόσο ο πατέρας και ο αραβωνιστικός της όσο και οι αρχές (απρόθυμα βεβαίως) θα καταφύγουν σ᾽ εκείνη για να τους βοηθήσει. Η βοήθεια θα έλθει όντως, οι εξελίξεις όμως θα είναι απρόβλεπτες και με πολλές ανατροπές.

Αρκετά ατμοσφαιρικό θρίλερ, που κρατά νομίζω τον θεατή και, για μια ακόμα φορά στο αμερικάνικο σινεμά, αναπαράγει πειστικά το πνιγηρό, συντηρητικό, ακόμα και βάρβαρο πολλές φορές κλίμα των πολιτειών του νότου στις ΗΠΑ. Διαπλοκή, κακοποίηση γυναικών, απόρριψη του διαφορετικού, φτώχια και μιζέρια και άλλα τέτοια συνθέτουν την όλη εικόνα. Άλλο ένα χαρακτηριστικό του φιλμ είναι ότι παρουσιάζει το χάρισμα της ηρωίδας περισσότερο ως πηγή πόνου και αγωνίας παρά ως ευλογία. Το μέντιουμ συνήθως υποφερει και ταράζεται απ᾽όσα ῾῾βλέπει῾῾...

Όλα καλά, αν δεν υπήρχε η τραβηγμένη απ᾽ τα μαλλιά (κατά τη γνώμη μου) ανατροπή του τέλους, που νομίζω ότι χαλά την μέχρι τότε χαμηλότονη (ως προς το υπερφυσικό στοιχείο) ατμόσφαιρα της ταινίας. Αυτό με χάλασε αρκετά και μένα. Πάντως ως θρίλερ βλέπεται με ενδιαφέρον.

ΥΓ: Και θα δείτε και τον Κιάνου Ριβς σε ρόλο απόλυτα κακού - τι λέω; Σε ρόλο αληθινού κτήνους!

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker