Κυριακή, Νοεμβρίου 22, 2020

ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ "CAPTAIN BLOOD"

 


1935. Ένας από τους παραγωγικότερους χολιγουντιανούς σκηνοθέτες, ο ούγγρος Michael Curtiz (1886-1962) γυρίζει το "Captain Blood", μια από της μεγάλες επιτυχίες της εποχής (αργότερα θα γύριζε τη θρυλική ῾῾Καζαμπλάνκα῾῾), καθιερώνοντας ταυτόχρονα τον Έρολ Φλιν, που πρωταγωνιστεί με την Ολίβια ντε Χάβιλαντ, σε πειρατικούς ρόλους.

Ο δόκτορ Μπλαντ αρχικά, γιατρός, καταδικάζεται άδικα στα τέλη του 17ου αιώνα για συμμετοχή σε μια επανάσταση ενάντια στον κακό βασιλιά της Αγγλίας και πωλεἰται ως σκλάβος σε νησί της Καραϊβικής. Μετά από πολλές κακουχίες (και μια ιδιαίτερη συμπάθεια προς την ανηψιά του σκληρού ιδιοκτήτη του) θα μετατραπεί στον θρυλικό πειρατή Κάπτεν Μπλαντ, που έχει για τσούρμο του δραπέτες από φυτείες.

Επικό ασπρόμαυρο φιλμ 2 ωρών (μεγάλη διάρκεια για την εποχή), βλέπεται ευχάριστα μέχρι σήμερα, παρά τις αναπόφευκτες αφέλειες του Χόλιγουντ της εποχής. Είναι η γοητεία του Έρολ Φλιν, είναι οι δραματικές του περιπέτειες, είναι η εντυπωσιακή για τότε ναυμαχία του τέλους, πάντως κατορθώνει να κρατά το ενδιαφέρον, κι ας είναι τόσο εμφανώς παλιό. Πάντως, για να το πούμε κι αυτό, μας δείχνει την πορεία ενός ανθρώπου (πιο ηρωικού δεν γίνεται, αλλά βρισκόμαστε ακόμα στις αρχές σχεδόν του κινηματογράφου), ο οποίος ξεκινά - για να το θέσουμε με σύγχρονους όρους - ως ῾απολίτικος῾, που αρνείται να πάρει θέση υπέρ της τρέχουσας επανάστασης, και σιγά - σιγά βρίσκεται να πολεμά στο πλευρό των εξεγερμένων. Εντάξει, απλοϊκά και σχηματικά όλα αυτά, αλλά είπαμε, Χόλιγουντ του 30...

Πάντως αν αφεθείτε θα απολαύσετε τις περιπέτειες του ήρωα (εδώ η λέξη χρησιμοποιείται κυριολεκτικά) και, αν διαθέτετε κινηματογραφική περιέργεια, θα δείτε πώς ήταν τα ῾῾μπλογκμπάστερ῾῾ των 30ς.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker