Παρασκευή, Οκτωβρίου 23, 2020

"SHIRLEY" Ή ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

 


H Shirley Jackson ήταν διάσημη αμερικανίδα συγγραφέας μυθιστορημάτων και διηγημάτων μυστηρίου και, ενίοτε, τρόμου, που επηρέασε πολλούς μεταγενέστερους συναδέλφους της. Έπασχε από κακή φυσική και ψυχική υγεία και πέθανε στα 48 της το 1965. Το φιλμ ῾Shirley῾(2020) της Josephine Decker αφηγείται μια συγκεκριμένη φάση της ζωής της, που αγνοώ αν βασίζεται σε πραγματικά ή φανταστικά γεγονότα.

Η Τζάκσον και ο πανεπιστημιακός, εκκεντρικός, εξ ίσου βιβλιόφιλος, αλλά και καταπιεστικός, με μανία ελέγχου πάνω στη στη δουλειά της συζύγου του, άντρας της φιλοξενούν για μικρό σχετικά διάστημα (υποτίθεται) ένα νεαρό ζεύγος. Εκείνος είναι νέος καθηγητής στο πανεπιστήμιο και προστατευόμενος του συζύγου, ο οποίος είχε εκτιμήσει τη διατριβή του νεαρού και εκείνη η νεαρή σύζυγός του που μόλις έχει μείνει έγκυος. Αμφότεροι νεοαφιχθέντες στην πόλη, δέχονται την προσφορά της διάσημης (ήδη) συγγραφέως και του συζύγου της να μείνουν προσωρινά κάτω από τη στέγη τους. Το διάστημα όμως όλο και μακραίνει, ενώ οι σχέσεις των 4 περιπλέκονται διαρκώς. Όσο για τη σχέσεις των δύο γυναικών, γίνεται σχεδόν ερωτική.

Βαρύ ψυχολογικό δράμα, που αναπτύσεται κάτω από την κυρίαρχη παρουσία της Σίρλεϊ Τζάκσον, η οποία, εκτός από μεγάλη συγγραφέας, είναι μανιώδης καπνίστρια και με πολλά ψυχολογικά προβληματα (αγοραφοβική, με περιόδους κατάθλιψης, συχνά πικρόχολη και επιθετική κλπ.). Τα πάντα σ᾽αυτή την παράδοξη συμβίωση τω 4 είναι, όπως καταλαβαίνετε, προβληματικά. Το ξαναείπα: Βαρύ, καταθλιπτικό, αγγίζει μερικές φορές τα όρια της διαστροφής και αξίζει κυρίως για την εξαιρετική ερμηνεία της Ελίζαμπεθ Μος στο ρόλο της ασταθούς Τζάκσον. Κατά τα άλλα δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε αυτό το σχεδόν κλειστοφοβικό δράμα, με τη συνεχή επίδειξη αρρωστημένου ψυχισμού από τους ήρωες. Κυρίως βεβαίως από το μεγαλύτερο ηλικιακά ζεύγος, που προσπαθεί να κυριαρχήσει με διαφορετικούς τρόπους στους νεαρούς φιοξενούμενους, δημιουργώντας έτσι ποικίλες σχέσεις καταπίεσης τόσο από τους μεγαλύτερους στους νεαρότερους όσο και από τον σύζυγο στη Σίρλεϊ.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker