Κυριακή, Οκτωβρίου 25, 2020

"SEULES LES BETES": ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΞΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΜΙΖΕΡΙΑ

 


Το "Seules les Bêtes" (Only the Animals ή ῾῾Μόνο Αυτοί Είδαν το Δολοφόνο) είναι ένα ενδιαφέρον γαλλικό φιλμ του Dominik Moll του 2019. Διαθέτει αστυνομικού τύπου μυστήριο και αρκετές προεκτάσεις.

Κάπου στην απομονωμένη, χιονισμένη γαλλική επαρχία, στην καρδιά του χειμώνα, μια γυναίκα εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Βρίσκουν μόνο το αυτοκίνητό της παρατημένο στο πουθενά. Η ιστορία, όπως είπα, έχει μεν αστυνομική υφή, πλην όμως δεν υπάρχει ένας κλασικός ντετέκτιβ που ερευνά την υπόθεση ή κάτι τέτοιο (υπάρχει βέβαια ο τοπικός μπάτσος που ψάχνει, αλλά είναι δευτερεύον πρόσωπο). Αντίθετα, βλέπουμε την ιστορία από τη διαφορετική ματιά μερικών (εμπλεκόμενων με διάφορους τρόπους) κατοίκων της περιοχής. Συχνά βλέπουμε τα ίδια γεγονότα όπως τα παρακολούθησε ή τα αντιλήφτηκε καθένας απ᾽αυτούς, ώσπου στο τέλος ο θεατής συμπληρώνει, κομμάτι - κομμάτι, το παζλ της αληθινής, απροσδόκητης εικόνας.

Ένα μέρος των όσων συμβαίνουν στηρίζονται σε ατυχείς παρεξηγήσεις. Στο τέλος υπάρχει μια απίστευτη σύμπτωση, η οποία, σαφώς αποτελεί ένα είδος κλεισίματος ματιού στο θεατή. Η σύμπτωση αυτή δεν μου ήταν καθόλου ενοχλητική, αφού δεν είναι καθοριστική για τα γεγονότα, δεν τα επηρεάζει (ήδη γνωρίζουμε τα πάντα και το μυστήριο για μας έχει λυθεί), απλώς έρχεται σαν κερασάκι στην τούρτα, σαν κλείσιμο ματιού όπως σας είπα. Με αυτό και με όλα όσα έχουν προηγηθεί όμως, ο δημιουργός μοιάζει να τονίζει το ρόλο του τυχαίου (οι παρεξηγήσεις οφείλονται σ᾽αυτό) στη ζωή μας. Συγχρόνως μιλά για μια σειρά ανθρώπων που βιώνουν μοναξιά - διαφορετικών ειδών μοναξιές -  και επικεντρώνει στις πολύπλοκες μεταξύ τους σχέσεις. Ένα μέρος πάντως της μοναξιάς αυτής οφείλεται (ή έστω επαυξάνεται) λόγω της γενικότερης απομόνωσης, της πλήξης, της μιζέριας θα λέγαμε της επαρχίας, μιας επαρχίας όπου τονίζεται το μπανάλ στοιχείο και η ομοιομορφία, τόσο στο μόνιμα λευκό, αχανές τοπίο, όσο και στα κτίρια και τα εσωτερικά των κατοικιών. Δείχνει επίσης πώς οι ζωές διαφορετικών, συχνά παντελώς άγνωστων ανθρώπων, ακόμα και κάποιων που βρίσκονται στην άλλη άκρη της γης (εδώ στην Αφρική) μπορεί να συνδεθούν με αναπάντεχο και μοιραίο τρόπο.

Η ιστορία είναι έξυπνη, οπότε τη παρακολούθησα με ενδιαφέρον. Γενικά τη βρήκα καλή ταινία.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker