Σάββατο, Οκτωβρίου 03, 2020

ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟΥΣ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΥΣ ΤΟΥ "HOLY MOUNTAIN"


 Όσοι δεν γνωρίζετε τον πολυπράγμονα (σκηνοθέτη, σεναριογράφο κόμικς, μουσικό, ηθοποιό και πολλά άλλα) χιλιανό Alejandro Jodorowsky καλύτερα να προετοιμαστείτε πριν δείτε κάποια από τις σχετικά λίγες ταινίες του, αφού δεν μοιάζουν με τίποτα άλλο που έχετε δει. Παραληρηματικό, άγριο, λαβυρινθώδες, ερμητικό, μεταφυσικό, σουρεαλιστικό σινεμά, δίχως να νοιάζεται για το τι και πόσα καταλαβαίνει ο θεατής. Από τα χαρακτηριστικότερα δείγματά του παραμένει το "Holy Mountain" (La Montana Sagrada) του 1973.

Ο ήρωας, μια φιγούρα που παραπέμπει άμεσα στο Χριστό, περιπλανιέται σε έναν άγριο κόσμο. Ξεκινά από εξαθλιωμένος, μέθυσος κλέφτης, περνά από ένα είδος αλχημιστικής μύησης από ένα ῾῾δάσκαλο῾῾ (τον ερμηνεύει ο ίδιος ο Jodorowsky) και στη συνέχεια, με το δάσκαλο και επτά ισχυρούς σε δύναμη και χρήμα, ξεκινά ένα ταξίδι σε αναζήτηση φώτισης ή, πιθανόν,  αθανασίας, στην κορυφή του Ιερού Βουνού.

Εννοείται ότι δεν θα κατανοήσετε όλα όσο συμβαίνουν. Ίσως πάνω απ᾽όλα ο Jodorowsky είναι σουρεαλιστής (και απόλυτα μεταφυσικός βεβαίως). Αυτό όμως που αμέσως καθηλώνει τον θεατή είναι οι απίστευτες εικόνες. Συχνά άγριες και σκληρές, συχνότερα όμως πανέμορφες, σουρεαλιστικές, παράδοξες (και αμφιλεγόμενες). Το πρώτο μέρος του φιλμ ῾παίζει῾ με το χριστιανισμό. Το δεύτερο είναι καθαρά αλχημιστικό (ο ίδιος είχε ασχοληθεί με την αλχημεία). Το τρίτο θυμίζει ανατολικές θρησκείες και ταξίδια μύησης και αναζήτησης του εαυτού (ή της δύναμης;), ενώ το τέλος μοιάζει ειρωνικό και ανατρεπτικό. Εμείς είμαστε απλώς προσκεκληημένοι σ᾽αυτό το μεταφυσικό ταξίδι.

Μην προσπαθήσετε να αναλύσετε πολλά από τα θαυμαστά που βλέπετε. Προτείνω απλώς να αφεθείτε στη μαγεία των εικόνων (ένα μέρος τους αντανακλά έντονα το πολύχρωμο, ψυχεδελικό κλίμα της εποχής) και στο γενικό μεταφυσικό κλίμα που αποπνέει το φιλμ. Το είπα στην αρχή: Ένα φιλμ (όπως και όλα του δημιουργού) απόλυτα παραληρηματικό. Να είστε λοιπόμ προετοιμασμένοι.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker