Τρίτη, Οκτωβρίου 13, 2020

Η ΠΑΡΑΔΟΞΗ ΚΑΙ ΓΚΡΟΤΕΣΚΑ "MORGIANA"

 


Το 1972 η "άνοιξη της Πράγας" έχει πλέον κατασταλεί, αλλά ο τσέχικος κινηματογράφος συνεχίζει να παράγει παράξενες και κάθε άλλο παρά "σοσιαλιστικορεαλιστικές" ταινίες. Ο Juraj Herz (1934-2018), ένας από τους πιο παραγωγικούς σκηνοθέτες της πατρίδας του που συνέχισε να γυρίζει έως το 2014, γυρίζει τότε τη "Morgiana", ένα παράξενο, στιλιζαρισμένο, μπαρόκ και γκροτέσκο μαζί φιλμ.

Μιλά για την ιστορία δύο αδελφών οι οποίες, όπως στα παραμύθια, είναι μία "καλή" και μία "κακιά". Όταν πεθαίνει ο πατέρας τους, η ζηλότυπη δεύτερη καταφεύγει σε μια ύποπτη γυναίκα και προμηθεύεται ένα ύπουλο δηλητήριο, που σκοτώνει αργά και δεν ανιχνεύεται, για να ξεκάνει την αδελφή της. Μέχρι το τέλος πολλά θα συμβούν. Εκβιασμοί, έρωτες και άλλα.

Κάπως άγαρμπη αφήγηση, γκροτέσκα, γοτθική  ατμόσφαιρα εποχής (δεν είναι ξεκάθαρο το πού και πότε διαδραματίζεται η ιστορία), αρκετά σκοτεινό κλίμα, τραβηγμένες σκηνές και κάποιες σκηνές παράξενα κωμικές μέσα στο όλο δραματικό και βαρύ κλίμα, συνθέτουν μια ταινία που, προσωπικά, δεν τη θεωρώ ως μία από τις καλύτερες της άνθησης του τσέχικου σινεμά, ωστόσο συνίσταται ως ένα πραγματικό κινηματογραφικό παράδοξο. Επίσης σε κάποια σημεία, υπάρχουν σαφείς επιρροές και από την ψυχεδέλεια της εποχής. Σημειωτέον ότι το ρόλο και των δύο αδελφών ερμηνεύει η ίδια ηθοποιός, η Iva Janzurova. Νομίζω πάντως ότι το φιλμ έχει ηθελημένα στοιχεία παρωδίας.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker