Παρασκευή, Οκτωβρίου 16, 2020

"INSIDIOUS" Ή ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ῾῾ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ῾῾ ΠΑΙΔΙ

 


Ο James Wan, που έγινε αρχικά ευρύτερα γνωστός με το "Saw" το 2004, ειδικεύεται βεβαίως στις ταινίες τρόμου. Κάπου μεταξύ "Saw" λοιπόν και "Conjure" (που μάλλον θεωρώ την καλύτερη ταινία του), το 2010 συγκεκριμένα, γυρίζει το "Insidious" (῾῾Παγιδευμένη Ψυχή῾῾στην Ελλάδα), μια ακόμα ταινία τρόμου φυσικά.

Όπου έχουμε μια οικογένεια της οποίας το ένα από τα παιδιά πέφτει σε κώμα μετά από ένα μυστηριώδες περιστατικό στη σοφίτα. Διάφορα άλλα περιστατικά θα πείσουν την οικογένεια ότι πρόκειται για μεταφυσικό συμβάν. Μετά την αποτυχία των γιατρών μια ομάδα ῾῾ερευνητών του παραφυσικού῾῾ θα κληθεί να βοηθήσει και να ανακαλύψει τι ακριβώς συμβαίνει. Και οι προσπάθειες θα στραφούν προς ένα διαφορετικό κόσμο...

Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία και γι᾽αυτό γνώρισε και τις απαραίτητες συνέχειες. Εγώ ομολογώ ότι κάπου έχω κουραστεί από στοιχειωμένα παιδιά, κακά πνεύματα, παραφυσικά συμβάντα σε ένα σπίτι όπου κατοικεί μια ῾῾νορμάλ῾῾οικογένεια και τα συναφή. Επειδή όμως οι ταινίες τρόμου έχουν όντως πέσει πολύ, μα πολύ χαμηλά τις τελευταίες δεκαετίες, θα ομολογήσω επίσης, ότι παρά το ότι το φιλμ δεν με ενθουσίασε, είναι καλύτερο από τον σύγχρονο μέσο όρο του είδους. Διαθέτει κάποια ατμόσφαιρα, κάποιες τρομακτικές σκηνές, κάποια σχετική σοβαρότητα τέλος πάντων. Αλλά γενικά εξακολουθώ να βρίσκω τη θεματολογία αυτή τετριμμένη. Και, επιπλέον, υπάρχουν κάποιες, πώς να το πω, πρόχειρες και όχι τόσο πειστικές εξηγήσεις για όσα συμβαίνουν. Επαναλαμβάνοντας ότι βρήκα το επερχόμενο "Conjure" πολύ ατμοσφαιρικότερο, θε τελειώσω με ένα ῾῾πάλι καλά῾῾. Ξαναλέω ότι υπάρχουν πολύ χειρότερα δείγματα γραφής στο πιο παρακμασμένο ίσως είδος (μαζί με τις αισθηματικές κομεντί) της εποχής μας.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker