Σάββατο, Ιουνίου 30, 2007

ΠΕΡΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΩΝ ΛΗΣΤΩΝ


To "Time Bandits" ήταν η 2η καθαρά προσωπική ταινία του Terry Gilliam (είχαν προηγηθεί τα Jabberwocky και κάποιες συνσκηνοθεσίες επί Monty Python). Γυρίστηκε το 1981 και είχε παιχτεί στην Ελλάδα με έναν από τους ηλιθιότερους τίτλους ever: "Διαχρονικοί Ληστές και τα Κουλουβάχατα της Ιστορίας" (!!!).
Ας πω από την αρχή ότι δεν θεωρώ την ταινία και πολύ επιτυχημένη. Η σημασία της ωστόσο βρίσκεται στο ότι, κατά τη γνώμη μου, εδώ ο Gilliam βρίσκει για πρώτη φορά στοιχεία και εμμονές που θα χαρακτηρίσουν όλο το υπόλοιπο έργο του και θα μας χαρίσουν ταινίες όπως το Brazil, οι 12 Πίθηκοι, ο Βαρώνος Μυνχάουζεν ή ο Βασιλιάς της Μοναξιάς (Fisher King).
Πρόκειται για την ιστορία ενός μικρού αγοριού, στου οποίου το υπνοδωμάτιο ανοίγει μια "πύλη" που οδηγεί σε άλλους τόπους και εποχές. Απ' αυτή θα φύγει (άλλο που δεν θέλει, αφού έτσι γλυτώνει από τους ηλίθιους, συντηρητικούς και καταπιεστικούς γονείς του), ακολουθώντας μια ομάδα νάνων ληστών, που περιπλανιούνται στην ιστορία ληστεύοντας διάσημα συνήθως πρόσωπα. Αν θέλετε να εντοπίσετε και το πνεύμα των Monty Python σ' όλα αυτά, σκεφτείτε ότι οι μικροσκοπικοί ληστές ήταν παλιότερα στην υπηρεσία του... Θεού, απ' όπου το έσκασαν γιατί δεν άντεχαν τις συνθήκες εργασίας. Κι ότι ο ίδιος ο Θεός κάνει την εμφάνισή του στο τέλος με μια αροσδόκητη μορφή, που φυσικά δεν θα σας αποκαλύψω.
Σας είπα ήδη ότι δεν θεωρώ πολύ καλή την ταινία. Έχει σεναριακά κενά ή πρόχειρες λύσεις, κάνει κάποιες κοιλιές και μάλλον, συνολικά, το όλο πράγμα να μη δένει, παραμένοντας κάτι σαν συρραφή διαφόρων σκετς που σατιρίζουν ασεβέστατα διάφορες ιστορικές προσωπικότητες (Ναπολέων, Ρομπέν τω Δασών κλπ.) Ωστόσο εδώ θα βρείτε για πρώτη φορά "ελεύθερη" την αχαλίνωτη φαντασία του Γκίλιαμ (υπάρχουν μερικές εντυπωσιακές οπτικά σκηνές), την αναρχική του ασέβεια και βέβαια το χιούμορ που, αναπόφευκτα, θυμίζει αυτό των Monty Python (χωρίς βέβαια να φτάνει τα συνολικά επιτεύγματα της ανατρεπτικότερης ίσως κωμικής ομάδας όλων των εποχών). Και, επίσης, θα συναντήσετε μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών, από τον Σον Κόνερι και διάφορα μέλη των Python (Τζον Κλιζ, Πάλιν) έως τον Ντέιβιντ Γουόρνερ ή τιον Ίαν Χολμ.
Αν είστε φαν του Γκίλιαμ δείτε το, όχι ως αριστούργημα, αλλά ως μια πρώτη γεύση όλων όσων θα επακολουθούσαν.

Ετικέτες ,

3 Comments:

Blogger Πρά-ακ said...

Κύριε, κύριε. Βλέπω πως δεν ασχολείστε μόνο με κριτική ταινίων που ανεβαίνουν αυτή η στιγμή στις αίθουσες αλλά και μ' αυτές που σας αρέσουν γενικότερα. Γνωρίζοντας το σινεφίλ ενδιαφέρον σας όμως, βλέπω πως έχετε να κάνετε πολύ δουλειά ακόμα! (οταν μάλιστα το μπλόγκ σας κλέινει απ' οσο είδα, ήδη δύο χρόνια).
Terrigilliamικός μέχρι το κόκκαλο και εγώ, δεν μπορώ παρα να μην συμφωνήσω με την κριτική σας.
Λυπάμαι που στο τέλος της η ταινία βιάζεται να τελειώσει, ίσως γιατί δεν του έφτανε ο χρόνος (Θα ήταν ωραία άλλα 30 λεπτά φανταστικών πλάνων και σεναρικών ευρημάτων) ή ίσως γιατί δεν του φτάνανε τα λεφτά.
Συμβάινει αυτό το πράγμα με τον Gilliam!

Ιουλίου 03, 2007 3:10 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Γράφω μόνο για ταινίες που είδα πρόσφατα, είτε σε σινεμά είτε σε DVD, όπου μερικές φορές κάνω επαναλήψεις (και στο σινεμά άλλωστε, όταν προβάλλονται ξανά παλιές), χωρίς να με ενδιαφέρει αν είναι παλιές ή καινούριες. Έτυχε να ξαναδώ το Time Bandits, οπότε...
Εννοείται ότι γράφω γι΄αυτό ως απόλυτος φαν του Γκ. κι εγώ (είμαι μάλιστα από τους λίγους που ξέρω που τους αρέσουν και οι 2 τελευταίες "άρρωστες" ταινίες του (Φόβος και παράνοια... και Tideland). Το Τ.Β., όπως είπα, το θεωρώ το πρώτο του ουσιαστικά, όπου φαίνονται τα στοιχεία που θα ακολουθήσουν, όχι όμως ολοκληρωμένο ακόμα. Αλλά φυσικά αυτά είναι γνώμες. Αυτό μας έλειπε, να υπάρχει μία μόνο "σωστή" άποψη...

Ιουλίου 03, 2007 5:06 μ.μ.  
Blogger Πρά-ακ said...

Και όμως. Εμένα κατι μου έλειπε από το Tideland γιά να το χαρακτηρήσω ολοκληρωμένη ταινία.
O Jeff Bridgess πάντως, επρέπε να πάρει ρόλο Καλύτερου Νεκρού σε ταινία!

Ιουλίου 03, 2007 6:29 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker