Σάββατο, Ιανουαρίου 27, 2024

"ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ Η ΜΥΛΑΙΔΗ ΩΣ... ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ

 


Οι γάλλοι προσπαθούν φαίνεται να αντιγράψουν με κάθε τόσο το σύγχρονο (πλην όμως με πολλά πολλά εκατομμύρια) Χόλιγουντ. Και μια και δεν διαθέτουν υπερήρωες (ο Οβελίξ δεν πιάνεται), είπαν να ξεχειλώσουν τους "Τρεις Σωματοφύλακες" του Δουμά, να κάνουν sequel κι αν πάει καλά στα ταμεία (χεστήκαμε για τα υπόλοιπα) κάνουμε και πρίκουελ και ριστάρτ και άλλα πολλά που λέγανε οι γέροι στο χωριό μου, αλλά εγώ ήμουν μικρός και δεν καταλάβαινα...

Τέλος πάντων ο όχι και πολύ σπουδαίος Martin Bourboulon γυρίζει το 2023 για πολλοστή φορά στην οθόνη τους "Τρεις Σωματοφύλαοκες" και, λόγω τεράστιας διάρκειας, τους χωρίζει σε δύο μέρη που προβάλλονται ξεχωριστά στα σινεμά. Εγώ έτυχε να δω μόνο το δεύτερο μέρος, το "Οι Τρεις Σωματοφύλακες : Μυλαίδη", με τους Βενσάν Κασέλ, Romain Duris και Εύα Γκριν, που κλέβει την παράσταση ως χαρακτήρας.

Το φιλμ, μέσα από πληθώρα από ίντριγκες, δολοφονίες, πολέμους που άλλοι θέλουν και άλλοι όχι κλπ. κλπ. αποκαλύπτει τελικά το παρελθόν της περιβόητης μυλαίδης, της σχέσης της με πρωταγωνιστικές προσωπικότητες της ταινίας και άλλα πολλά.

Η ταινία θέλει να επαναφέρει τη μεγάλη περιπέτεια (το έπος αν θέλετε) στην οθόνη, όπως είχε θελήσει να κάνει κάποτε, παλιά, ο πρώτος Ιντιάνα Τζόουνς ας πούμε. Εδώ όμως τα όσα συμβαίνουν είναι πολλά, οι πολύπλοκες συνωμοσίες και οι υποπλοκές ακόμα περισσότερες,  το προσωπικό διασταυρώνεται διαρκώς με τη γενικότερη εικόνα (αυτό δεν είναι καθόλου κακό από μόνο του, φτάνει να γίνεται με έξυπνο τρόπο) και τελικά βαρέθηκα πολύ πιο γρήγορα απ' όσο φοβόμουν. Και, επίσης, διέκρινα στο όλο εγχείρημα μια παιδικότητα - με την κακή έννοια, μπορείτε να την αποκαλέσετε και αφέλεια - όχι και τόσο ευπρόσδεκτη. Χαρακτηριστικότατο δείγμα ότι ο γνωστός "από μηχανής θεός" ή, γα να το πω με σεναριακούς όρους, η αποτροπή κάποιου κακού κυριολεκτικά το τελευταίο δευτερόλεπτο, εδώ χρησιμοποιείται κάθε τρεις και λίγο, τόσο που το όλο πράγμα μου φάνηκε γελοίο.

Δεν ξέρω αν το έπος ολοκληρώθηκε, αν όμως όχι, προσωπικά δεν θα πάρω άλλο...

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker