Πέμπτη, Οκτωβρίου 04, 2012

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΕΡΩΤΙΚΗ ΡΩΜΗ

Ως γνωστόν η Ρώμη είναι η "Αιώνια Πόλη". Ως γνωστόν επίσης είναι, αιώνια ή μη, πανέμορφη. Ο Woody Allen λοιπόν υποκύπτει στην ομορφιά της και στην ευρωπαϊκή γοητεία και, μετά τους ύμνους στη Βαρκελώνη και το Παρίσι, της αφιερώνει το "Από τη Ρώμη με Αγάπη" του 2012 κάνοντας μια ακόμα χαριτωμένη κωμωδία και προσθέτοντας έναν ακόμα κρίκο στην ατέλειωτη σειρά των ταινιών του.
Αυτή τη φορά το φιλμ είναι ουσιαστικά σπονδυλωτό. Αφηγείται 4 διαφορετικές ιστορίες, που διαδραματίζονται φυσικά στη Ρώμη, η οποία αποτελεί το μόνιμο φόντο, πλην όμως οι ιστορίες δεν είναι τοποθετημένες σε κάποια σειρά, αλλά "διαπερνούν" η μία την άλλη. Η αφήγησή τους δηλαδή γίνεται παράλληλα. Βασικό θέμα στις περισσότερες ο έρωτας, οι διαπλοκές του, οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις στις οποίες μπορεί να οδηγήσει. Υπάρχει όμως και η ιστορία με τον Μπενίνι, όπου στόχος της σάτιρας είναι τα ηλίθια, κίτρινα ουσιαστικά media και το παράλογο και το άνευ καμιάς απολύτως ουσίας που τα χαρακτηρίζει. Βρίσκει επίσης την ευκαιρία ο Άλεν να θίξει για πολλοστή φορά το θέμα του θαυμασμού (σχεδόν δέους και κάποιας μνησικακίας συγχρόνως) που διακατέχει τους (διανοούμενους τουλάχιστον) αμερικανούς απέναντι στην Ευρώπη και την πλούσια και μακρά ιστορία της. Όπως επίσης και την ημιμάθειά τους.
Τη φορά αυτή ο ακούραστος δημιουργός χρησιμοποιεί περισσότερο απ' όσο συνηθίζει σουρεαλιστικά και παράλογα στοιχεία. Ολόκληρη η αλληγορική ιστορία με τον Μπενίνι, η διαρκής παρουσία του μεσήλικα Άλεκ Μπάλντουιν που, ως ζωντανό φάντασμα, συμβουλεύει αόρατος τον νεαρό αρχιτέκτονα, οι σουρεαλιστικές σκηνές της όπερας με τον πρωταγωνιστή να κάνει... ντουζ επί σκηνής, όλα δίνουν την διάσταση αυτή στο φιλμ.
Φυσικά η ταινία, όπως πάντα, είναι χαριτωμένη και σίγουρα παρακολουθείται ευχάριστα. Είναι και η καρτποσταλική αντιμετώπιση της ούτως ή άλλως πανέμορφης (το είπαμε και στην αρχή) Ρώμης, οπότε τα πράγματα γίνονται ευχάριστα και στο μάτι. Ωστόσο νομιζω ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μια από τις σπουδαίες στιγμές του. Ευχάριστη μεν, αλλά μέχρις εκεί. Δείτε τη για να διασκεδάσετε, μην περιμένετε όμως μια απ' τις ταινίες του Άλεν που ή σε κάνουν να ξεκαρδιστείς ή να προβληματιστείς πολύ (ή και τα δύο). Αλλά είπαμε. Είναι τέτοια η παραγωγικότητά του και το γεγονός ότι τα φιλμ του βρίσκονται πάντα από ένα επίπεδο και πάνω, που του συγχωρώ και μερικές μέτριες, ποτέ όμως κακές, ταινίες.

Ετικέτες ,

5 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ
ΣΑΣ ΕΧΩ ΣΤΕΙΛΕΙ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ ''AN AFFAIR TO REMEMBER ''.....
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ
ΕΦΗ Ν. ΠΑΤΡΑ

Οκτωβρίου 06, 2012 5:53 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Μόλις τώρα ανακάλυψα την ερώτηση. Δεν την είχα δει.
Δυστυχώς η ιστορία αυτή δεν μου λέει τίποτα. Προφανώς δεν έχω δει την ταινία. Θα ρωτήσω πάντως και φίλους και αν ανακαλύψω κάτι θα σου απαντήσω εδώ.

Οκτωβρίου 07, 2012 5:02 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Αγαπητή Έφη

Νομίζω ότι σου βρήκα την απάντηση. Μάλλον η μητέρα σου θυμάται το "Love is a many splendour thing" του 1955 (σκην. Henry King). Ο πόλεμος που λες είναι της Κορέας, ο Ουίλιαμ Χόλντεν είναι πολεμικός ανταποκριτής και η κοπέλα γιατρός κινέζικης καταγωγής, με προβλήματα που της δημιουργεί η παραδοσιακή οικογένειά της.

Οκτωβρίου 13, 2012 8:17 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

ΑΚΡΙΒΩΣ! ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΑΥΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΘΥΜΟΤΑΝ Η ΜΗΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΩ/ΛΕΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΠΡΩΤΟ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ/ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΛΑ ΑΡΑΓΕ ΑΥΤΗ Η CINEPHILE ΚΥΡΙΑ ,ΕΤΩΝ 82 (!)....???
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ....
ΣΑΣ ΕΧΩ ''ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΙ'' ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΩΝ / ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ....

Οκτωβρίου 16, 2012 4:51 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Η κυρία θυμάται πολύ καλά. Το τραγούδι αυτό γράφτηκε ακριβώς για την ομώνυμη ταινία και έγινε τεράστια επιτυχία.
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Οκτωβρίου 17, 2012 10:44 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker