Κυριακή, Ιουνίου 15, 2008

ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΑΚΟΜΑ Η "ΟΜΙΧΛΗ";


Το 1980 ο John Carpenter ήταν στις δόξες του. Είχε ήδη γυρίσει τη "Νύχτα με τις μάσκες" και τον "Σταθμό 13..." και επρόκειτο να κάνει 2-3 ακόμα καλές ταινίες πριν παρακμάσει οριστικά (εξακολουθεί μέχρι σήμερα να γυρίζει ταινίες ως καρικατούρα του παλιού καλού εαυτού του). Τότε όμως, το 1980, γύρισε την "Ομίχλη", ένα καθόλου πιστό, πλην όμως καλό, ριμέικ της οποίας είδαμε πρόσφατα.
Δεν βρίσκω την "Ομίχλη" πολύ σπουδαία ταινία. Στην εποχή της σίγουρα τρόμαζε περισσότερο απ' όσο σήμερα, που πλέον είμαστε εθισμένοι σε κάθε λογής ακραία βία ή/και τρόμο. Είναι βέβαια αρκετά καλογυρισμένη, με "χτίσιμο" της ανησυχητικής ατμόσφαιρας στην αρχή και βαθμιαίο ξέσπασμα του τρόμου. Ωστόσο η ιστορία αυτή της καταραμένης παραθαλάσσιας αμερικάνικης κωμόπολης, που τη νύχτα της 100ης επετίου από την ίδρυσή της δέχεται την τρομακτική επίθεση των προγόνων της - και προ εκατονταετίας θυμάτων - που βγαίνουν μέσα από μια απόκοσμη ομίχλη, χωλαίνει αρκετά σεναριακά. Εκτός από άλλες λεπτομέρειες που δεν δικαιολογούνται, η τελευταία σκηνή (που δεν θα σας αποκαλύψω φυσικά) δεν δένει. Έχει γυριστεί βεβαίως για καθαρούς λόγους σασπένς και μιας τελικής πινελιάς τρόμου, ωστόσο δεν δικαιολογείται το γιατί ό,τι συμβαίνει εκεί δεν συνέβει στην προηγούμενη σκηνή - κρεσέντο. Ο ρόλος της Τζέμι Λι Κέρτις είναι καθαρά διακοσμητικός (φανταστείτε το φιλμ δίχως αυτόν και θα δείτε ότι δεν θα του έλειπε απολύτως τίποτα). Και βέβαια, υπάρχει και η ξενερωτική εμφάνιση προς το τέλος των νεκρών που επιστρέφουν με γελοία κόκκινα μάτια - φωτάκια, λες και γιορτάζουμε το Halloween.
Παρ' όλα αυτά η "Ομίχλη" διαθέτει αρκετή ατμόσφαιρα, μερικές τρομακτικές σκηνές και, τέλος πάντων, βλέπεται παρά τα προβλήματά της. Δεν είναι πάντως από τις αγαπημένες μου της καλής εποχής του Κάρπεντερ. Προτιμώ το "The Thing" ή την "Απόδραση από τη Νέα Υόρκη".

Ετικέτες ,

4 Comments:

Blogger Snaporaz said...

Δυστυχώς ισχύουν αυτά που λες για την πορεία του Carpenter.
Είδα κατά τύχη μια πρόσφατη ταινία του στην τηλεόραση και απογοητεύτηκα.

Πολύ δύσκολο genre το horror τελικά.
Ίσως στο δράμα ή στην κωμωδία να μπορέσεις (είτε με καλούς ηθοποιούς, είτε μια κανά δύο καλές ατάκες, είτε με κάποια συγκινητική στιγμή) να σώσεις κάπως την κατάσταση.

Στο horror, αν δεν έχεις πραγματικά καλό σενάριο, κλάφ'τα - δε πα να χεις όλη την τεχνολογία του κόσμου.
Η ταινία θα είναι σαν ένα ανέκδοτο που δεν το έπιασε κανείς.

Στις καλές ταινίες του πάντως βάζω και το Christine.

Ιουνίου 16, 2008 4:42 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Μάλλον η τελευταία καλή του ταινία. Δεν τη θεωρώ τόσο καλή όσο οι δύο που ανέφερα, αλλά ΟΚ, συμπαθής μου είναι. Μακάρι μέχρι σήμερα να έκανε ταινίες έστω όπως το Christine.

Ιουνίου 16, 2008 6:26 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Η καινούρια Ομίχλη ποιανού ήταν; Δε με χάλασε καθόλου, τη βρήκα πολύ καλή, αντιθέτως.

Ιουνίου 24, 2008 8:34 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Συμφωνώ απολύτως. Αν ψάξεις στο ευρετηριάκι στην αριστερή άκρη του μπλογκ θα ανακαλύψεις ότι έχω γράψει γι' αυτή.
Ήταν του Francis Darabont (τον γράφω σωστά; Δεν θυμάμαι), αυτού που έκανε το "Τελευταία Έξοδος Ρίτα Χέιγουορθ" και το "Πράσινο Μίλι". Έχει μια εμμονή με τον Στίβεν Κινγκ όπως καταλαβαίνεις.

Ιουνίου 25, 2008 12:05 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker