Πέμπτη, Ιουνίου 26, 2008

"ΠΡΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΤΙΦΑΝΥΣ" ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ


Το 1961 ο Blake Edwards (1922-2010) γυρίζει την ταινία που αποτελεί αρχέτυπο του είδους που ονομάζεται "κομεντί". Το "Breakfast at Tiffany's" αγαπήθηκε όσο λίγες ταινίες στην ιστορία του σινεμά και μέχρι σήμερα η παρακολούθησή του είναι συνώνυμη αυτού που λέμε κινηματογραφική απόλαυση.
Φυσικά δεν πρόκειται να προβληματιστείτε ούτε να αναζητήσετε βαθύτερα νοήματα. Απλώς στην ταινία (που βασίστκε σε βιβλίο του Τρούμαν Καπότε), όλα λειτουργούν τέλεια και είναι δοσμένα με σωστές δόσεις. Το χιούμορ, το δράμα, η συγκίνηση, ο έρωτας, όλα αναμειγνύονται άψογα για να δώσουν το τελικό γλυκόπικρο αποτέλεσμα. Αλλά και οι άλλοι, οι "εξωτερικοί" παράγοντες: Η Όντρει Χέπμπορν στον διασημότερο ρόλο της είναι η επιτομή της κομψότητας, η μουσική του Χένρι Μαντσίνι με το πασίγνωστο Moon River είναι αξέχαστη και γενικά όλα τα επιμέρους στοιχεία ισορροπούν θαυμάσια. Γι' αυτό η ιστορία αυτή του ανέμελου και "έξω καρδιά" parti girl, που προσπαθεί να πιάσει την καλή (και) στον έρωτα, πλην όμως κρύβει ένα όχι τόσο ευχάριστο για την εικόνα της μυστικό, έχει εμπνεύσει δεκάδες άλλες παραλλαγές μέχρι σήμερα.
Και είναι κι αυτός ο ανάλαφρος τρόπος που ο Edwards χειρίζεται το όλο θέμα, κομψός κι αυτός όπως η πρωταγωνίστριά του, που δίνει το όλο αέρινο αποτέλεσμα. Θα το ξαναπώ: Δεν θα βρείτε κρυμένα νοήματα και κάθε λογής "μηνύματα". Ίσα - ίσα που η ταινία μοιάζει να πιστεύει απόλυτα στο αμερικάνικο όνειρο (σε μια εποχή "αθωότητας" για να πούμε την αλήθεια) κι ίσως όλη αυτή η απροβλημάτιστη ατμόσφαιρα ενοχλήσει κάποιους. Όμως, διάβολε, περνάς πολύ καλά και βγαίνεις ανεβασμένος και αυτό, όπως όλα δείχνουν, δεν φθείρεται καθόλου με τα χρόνια. Αν αυτό δεν είναι κινηματογραφική αρετή, τότε τι είναι;

Ετικέτες ,

3 Comments:

Blogger Snaporaz said...

Πάνε χρόνια που έχω δει την ταινία και δεν την θυμάμαι καλά - η νουβέλα μου έχει μείνει περισσότερο, μόνο που δεν την βρήκα καθόλου ανάλαφρη!

Την Holly χαρακτηριζεί ένα δυτικο-ευρωπαϊκό Angst μάλλον ξένο στην mainstream αμερικανίκη κουλτούρα και οπωσδήποτε χιλιόμετρα μακρία από το αμερικάνικο όνειρο.Η αγάπη της Holly για τα ταξίδια βρίσκεται στο αντίθετο άκρο του να αγοράσεις ένα σπίτι στα προάστια και να μην το κουνήσεις από εκεί μέχρι να πεθάνεις.

Κατά την γνώμη μου η νουβέλα είναι ένα πανέξυπνο σχόλιο για την σύγχρονη ζωή και για την έννοια της ελευθερίας - πάνω από όλα όμως είναι μία αιχμηρή ειρωνία κατά του μικροαστισμού.

Πολλά από αυτά βέβαια ίσως να μην περνάνε στην ταινία - το μόνο που θυμάμαι είναι ότι το φινάλε άλλαξε στο πιο ...happy, γεγονός που σίγουρα λειτουργεί εις βάρος των νοημάτων του βιβλίου.

Ιουνίου 26, 2008 5:43 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Δυστυχώς δεν έχω διαβασει το βιβλίο, η ταινία όμως όντως δεν βγάζει τίποτα σχεδόν απ' όλα αυτά. Και δεν αναφέρεται καμιά απολύτως αγάπη της Holly για ταξίδια (απλώς κάποτε την είχε κοπανήσει από το σπίτι της).
Η ταινία, παρά τις συγκινητικές, ίσως και υπαρξιακά φορτισμένες στιγμές της, παραμένει μια απόλυτα feel good ταινία με happy end. Αν τη θαυμάζω είναι επειδή ακριβώς παραμένει αρχετυπικό τέτοιο φιλμ και έχει επηρρεάσει πολλά άλλα μεταγενέστερα του είδους.

Ιουνίου 26, 2008 6:13 μ.μ.  
Blogger dunno said...

πάντως πέρα απόλα τ'άλλα με τα οποία συμφωνώ, νομίζω ότι κάτι πήρε κι από το βιβλίο σχετικά με τα νοήματα. Ίσως οι πράξεις να είναι κρυστάλλινα καθαρές, και τα λόγια να είναι ευθείς ατάκες, αλλά οι χαρακτήρες κρύβουν σύμβολα ολόκληρων κοινωνικών τάξεων και ιδεών ακόμα.Το κλίμα της εκνευριστικά αισιοδοξης Νέας Υόρκης, που ρίχνει στην κατάθλιψη την ίδια την πραγματικότητα με την ψεύτικη προσφορά ευκαιριών, αντίθετα απ'ότι αφήνει τα ίδια της τα παιδιά να πιστεύουν, αποτυπώνεται ξεκάθαρα.

Μέχρι κι από την κωμικότητα του ασιάτη διαχειριστή της πολυκατοικίας, διαφαίνονται τα άνισα ρεύματα, κι απελπισμένες κατευθύνσεις τους προς το ίδιο το αμερικανικό όνειρο, που τελικά καταλήγει διαφορετικό για τον καθένα.

ό,τι και να λέμε όμως η ταινία παραμένει η επιτομή -όπως είπες πολύ σωστά- των feel-good κομεντί, που μάλλον σαν είδος έχει εκλείψει από τότε.

αν και για μένα η Audrey θα είναι πάντα η my fair lady, άσχετα αν τυχαίως κατάφερε να δέσει γάντι με τον ρόλο της Holly που είχε γραφτεί αρχικά για την Monroe.

Ιουνίου 29, 2008 3:39 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker