Τρίτη, Απριλίου 02, 2024

"ΕΚΚΟΛΑΨΗ" ΤΕΡΑΤΩΝ

 


Πρώτη ταινία της Hanna Bergholm (μετά από αρκετές μικρές), η "Εκκόλαψη" (Pahanhautoja) του 2022 είναι ένα ενδιαφέρον φιλμ τρόμου, που έχει κάτι να πει, αφού στην ουσία πρόκειται για αλληγορία που ασκεί κριτική στην "απαστράπτουσα" εικόνα της εύπορης δύσης (ή, επειδή τα πράγματα έχουν αλλάξει εδώ και λίγες δεκαετίες, στο κομμάτι των κατοίκων της δύσης που παραμένει εύπορο).

Σε μια "τέλεια" φιλανδική οικογένεια (ζεύγος και δύο παιδιά, αγόρι και κορίτσι) η μητέρα είναι youtuber εκθειάζοντας την ίδια τους την τελειότητα. Από τις πρώτες σκηνές αντιλαμβανόμαστε πόσο πλαστή είναι η εικόνα αυτή:Πίσω από τη βιτρίνα κρύβεται μια αφόρητα καταπιεστική κατάσταση : Ένας άβουλος πατέρας και μια μητέρα που σχεδόν βασανίζει την κόρη της για να την κάνει ντε και καλά πρωταθλήτρια ενόργανης γυμναστικής (που ήταν το δικό της όνειρο), παρά το ότι η δύστυχη μικρή "δεν το έχει". Όταν το κορίτσι θα ανακαλύψει ένα αυγό πουλιού, το παίρνει κρυφά στο σπίτι και αρχίζει να το ζεσταίνει. Αυτό που θα εκκολαφτεί όμως δεν θα είναι απλώς ένα πουλάκι...

Το φιλμ είναι αρκετά τρομακτικό. Σε κάποια σημεία μάλιστα γίνεται σχεδόν σπλάτερ. Ξεκάθαρος στόχος του βέβαια είναι να αποκαλύψει αυτά που υποβόσκουν κάτω από τη γυαλιστερή επιφάνεια. Και να μιλήσει για μια ακόμα φορά για το γνωστό "αμαρτίες γονέων..." και τα λοιπά. Και να καταδικάσει, επ' ευκαιρία, και τα κοινωνικά δίκτυα και την άρρωστη εμμονή όλο και πιο πολλών ανθρώπων μ' αυτά (για να επιδειχτούν με γελοίους πολλές φορές τρόπους). 

Τέλος πάντων, παρά τις κάποιες αναληθοφάνειες στο σενάριο, πρόκειται για "σκεπτόμενο" τρόμο, πράγμα αρκετά σπάνιο, με ξεκάθαρη κοινωνική άποψη. Ενδιαφέρον!

Ετικέτες , ,

eXTReMe Tracker