Κυριακή, Απριλίου 07, 2024

ΑΙΜΟΣΤΑΓΕΙΣ "ΑΠΟΙΚΟΙ"


"Οι Άποικοι" (Los Colonos, 2023) είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του χιλιανού Felipe Gálvez Haberle

Στη Χιλή του 1901 ένας πανίσχυρος κτηματίας, που κατέχει απέραντες εκτάσεις, στέλνει μια ετερόκλητη ομάδα 3 ανθρώπων να "βρουν ένα πέρασμα προς τη θάλασσα" για τα κοπάδια του. Πρόκειται για έναν βρετανό πρώην στρατιώτη, έναν αμερικάνο μισθοφόρο βγαλμένο θαρρείς από τα γουέστερν που ξέρουμε και έναν ιθαγενή ινδιάνο. Η αργή πορεία τους και η συνάντησή τους με άλλους ανθρώπους θα μας δείξει (και στον ινδιάνο επίσης) ποια ακριβώς είναι η αποστολή τους.

Ταινία που μιλά ξεκάθαρα για την λευκή αποικιοκρατία και τη φρίκη της, είναι έξυπνα δομημένη αποκαλύπτοντάς μας όλες της τις πτυχές. Από τους φόνους και τον απροκάλυπτο "θεσμικό" ρατσισμό έως την αρπαγή της γης. Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα είναι η ύπουλη μετάλλαξή του (του ρατσισμού και της συνακόλουθης εκμετάλλευσης εννοώ) σε κάτι πιο πολιτισμένο και δίχως τον πρωτόγονο και ξεπερασμένο πλέον τρόπο της βίας στην τελευταία σεκάνς, όπου οι πάντοτε κυρίαρχοι λευκοί δείχνουν ένα μειλίχιο πρόσωπο στους ντόπιους, δίχως όμως τίποτα να αλλάζει ουσιαστικά.

Στην ταινία κυριαρχεί το αχανές, έρημο ως επί το πλείστον τοπίο και, βεβαίως, η σκληρότητα και ο ωμός ρεαλισμός, που προφανώς δεν έχει τίποτα το ηρωικό (το απολύτως αντίθετο μάλιστα). συμφωνώ απόλυτα ιδεολογικά με την ταινία, ωστόσο μάλλον με κούρασε. Δεν μπορώ να πω ότι το απόλαυσα, παρά το ότι πετυχαίνει απόλυτα τον στόχο του. 

Ετικέτες , ,

eXTReMe Tracker