Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2024

"ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΚΑΙ Ο ΕΡΩΔΙΟΣ" ΚΑΙ Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ MIYAZAKI

 


Στα 83 του χρόνια, εν έτει 2023, ο Hayao Miyazaki μας δίνει "Το Αγόρι και τον Ερωδιό", μια ακόμα ταινία κινουμένων σχεδίων πλημμυρισμένη από την αχαλίνωτη φαντασία του.

Κατά τη διάρκεια του Β' παγκόσμιου ένα αγόρι από πλούσια οικογένεια χάνει τη μητέρα του σε βομβαρδισμό. Ο βιομήχανος πατέρας του παντρεύεται την αδελφή της και για ασφάλεια πάνε να ζήσουν σε εξοχικό σπίτι ενώ εκείνη είναι έγκυος. Το αγόρι στις περιπλανήσεις του στο δάσος ανακαλύπτει έναν εγκαταλειμμένο πύργο και έναν ερωδιό που μιλάει. Και οι δύο θα τον οδηγήσουν σε άλλους παράλληλους, μυστηριώδεις κόσμους...

Όπως πάντα οι ήρωες του Miyazaki είναι παιδιά στα πρόθυρα της ενηλικίωσης. Όπως πάντα θα ανακαλύψουν άλλους, μαγικούς κόσμους και θα περιπλανηθούν σ' αυτούς. Και, όπως πάντα, οι εικόνες θα είναι συχνά σαγηνευτικές. εδώ υπάρχουν και αυτοβιογραφικά στοιχεία, από την παιδική του ηλικία στον πόλεμο. Τα σχέδια, όπως σε όλα τα φιλμ του, είναι κλασικά ως ύφος. Η αφήγηση του είναι κάπως μπερδεμένη και πληθωρική, τα γεγονότα, οι μεταμορφώσεις, τα περιβάλλοντα πάρα πολλά. Πλην όμως αποζημιωνόμαστε από το θέαμα. Ίσως να μην είναι τόσο δυνατή όσο κάποιες από τις προηγούμενές του, αλλά όπως και να έχει δεν σκοπεύω να χάσω καμία από τις δημιουργίες του σημαντικότερου μάλλον εν ζωή δημιουργού animation, που πάντοτε αποτελούν γεγονός.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker