Παρασκευή, Φεβρουαρίου 09, 2024

ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΙΣ "ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΤΟΥ ΣΑΛΕΜ"


 Το θεατρικό έργο "The Crusible" του Arthur Miller είναι από τα γνωστότερά του και έχει ανέβει πάμπολλες φορές σε σκηνές σε όλο τον κόσμο. Ο Nicholas Heytner είναι ένας βρετανός σκηνοθέτης με μερικές ταινίες στο ενεργητικό του, που μετά το 2006 ασχολείται αποκλειστικά με το θέατρο. Το 1996 πάντως μεταφέρει το έργο στην οθόνη (ελληνικός τίτλος "Οι Μάγισσες του Σάλεμ") με τον Ντάνι Ντέι Λιούις και τη Γουινόνα Ράιντερ στους βασικούς ρόλους.

Στην Αμερική του 17ου αιώνα ένας παπάς μικρής αγροτικής κοινότητας βλέπει τυχαία πολλά κορίτσια του χωριού να χορεύουν νύχτα στο δάσος σε μια μαγικής φύσης τελετουργία. Θα καταγγείλει το γεγονός και μία απ' αυτές, πάντα φυσικά με το πρόσχημα του σατανά που διαφθείρει, θα προσπαθήσει να κατηγορήσει τη σύζυγο του πρώην εραστή της για να τη βγάλει από τη μέση. Η εμφάνιση του φανατικού δικαστή - ιεροεξεταστή είναι θέμα χρόνου...

Δυνατή ταινία. Σε πρώτο επίπεδο υπάρχει η αρρώστια του θρησκευτικού φανατισμού, που μόνο σε αθλιότητες και φρικαλεότητες μπορεί να οδηγήσει (και, προφανώς, σε ομαδική υστερία). Πέραν αυτού όμως υπάρχουν πάμπολλα άλλα : Η υποκρισία τόσο της κοινωνίας όσο και της εξουσίας, για την οποία βασικό είναι το φαίνεσθαι και η τήρηση του γράμματος του νόμου και όχι η (προφανής) ουσία. Η πάλη ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα και το θέμα του τι τελικά επιλέγουμε. Οι κάθε λογής κοινωνικοί συμβιβασμοί και τα όριά τους. Η ηθική ακεραιότητα και ο ηρωισμός που χρειάζεται για να διατηρηθεί (εδώ ο ηρωισμός - πρότυπο είναι κάπως στομφώδης, αλλά δεν πειράζει). Και πολλά άλλα που πιθανόν θα ανακαλύψετε.

Καλή ταινία, πολύ δυνατή κάποιες στιγμές, που αξίζει να έχετε υπ' όψη. Και έκπληξη η Γουινόνα στο ρόλο της "κακιάς" (που φυσικά δεν μας είχε συνηθίσει). Και να θυμάστε πάντα : Έξω από τις ζωές μας οι κάθε είδους φανατικοί! 

Ετικέτες , ,

eXTReMe Tracker