Δευτέρα, Μαΐου 01, 2023

"ΟΥΔΕΝ ΝΕΟΤΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ", ΑΛΛΑ Η ΦΡΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ


 Το "Ουδέν Νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο" βασίζεται βεβαίως στο κλασικό βιβλίο του Ρεμάρκ και έχει μεταφερθεί και άλλες φορές στην οθόνη με γνωστότερη αυτή του 1930, που είχε κερδίσει και τα σημαντικότερα Όσκαρ τότε. Το 2022 το κλασικό αυτά αντιπολεμικό έργο μεταφέρεται και πάλι στο σινεμά. Αυτή τη φορά πρόκειται για γερμανικό φιλμ του Edward Berger και ο πρωτότυπος τίτλος είναι "Im Westen nichts Neues".

Κατά τη διάρκεια του Α' παγκόσμιου πόλεμου μια ομάδα νεαρών γερμανών κατατάσσονται εθελοντικά στο στρατό και φεύγουν γεμάτοι ενθουσιασμό για το μέτωπο. Εκεί όμως παγιδεύονται στα εφιαλτικά χαρακώματα του δυτικού μετώπου. Ο ήρωας βλέπει έναν έναν τους φίλους του να πεθαίνουν και γενικότερα βιώνει ως το μεδούλι την ασύλληπτη φρίκη του πολέμου με κάθε δυνατό τρόπο.

Προφανώς πρόκειται για αντιπολεμικό φιλμ, συγκλονιστικό μάλιστα σε κάποια σημεία του. Αυτό που ξεχωρίζει τη μεγάλη αυτή παραγωγή (2.30 ώρες περίπου) είναι η πολύ καλή φωτογραφία της και οι δυνατές εικόνες της. Μερικές απ' αυτές θυμίζουν έργα ζωγραφικής - όχι με ευχάριστα θέματα βεβαίως. Φυσικά δείχνει τις καταστροφικές επιπτώσεις του τυφλού πατριωτισμού και του στρατιωτικού φανατισμού (θυμηθείτε το στρατηγό που στέλνει τους άντρες του για σφαγή ως το τελευταίο δευτερόλεπτο πριν την εκεχειρία). Και φυσικά τονίζει με κάθε δυνατό τρόπο ότι τίποτα "υψηλό", ωραίο ή ηρωικό δεν υπάρχει σ' αυτό το εφιαλτικό σφαγείο. Μόνο πτώματα που σαπίζουν και ακρωτηριασμένοι επιζώντες.

Είπαμε, πολύ δυνατό αντιπολεμικό φιλμ, καλογυρισμένο και άψογο εικαστικά, ωστόσο πρόκειται για θέμα που έχουμε δει σε πάμπολλες παραλλαγές στην οθόνη.

ΥΓ1 : Εδώ η φρίκη τονίζεται με την επιλογή του Α' παγκόσμιου και συγκεκριμένα των χαρακωμάτων, τα οποία υπήρξαν αληθινή κόλαση.

ΥΓ2: Σήμερα φαίνεται απίστευτο ότι την εποχή αυτή (1914) χιλιάδες νέοι πήγαιναν με ενθουσιασμό και ηρωικά τραγούδια να σφαχτούν εθελοντικά! Στην εποχή μας μάλλον κάθε τρόπο να την κοπανήσουν θα έψαχναν, ακόμα κι αν είχαν επιλεγεί να πάνε - κι αυτό είναι είναι από τα λίγα πράγματα στα οποία πιστεύω ότι ο "μέσος άνθρωπος" (;) έχει κάνει αληθινή πρόοδο! (μπορείτε ελεύθερα να με χαρακτηρίσετε αντιηρωικό  ή όπως αλλιώς θέλετε. Κανένα πρόβλημα. Τιμή μου μάλλον).

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker