Τρίτη, Φεβρουαρίου 21, 2023

"RADIUS" Ή Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΤΩΣΗΣ

 


Το 2017 οι Caroline Labreche και Steeve Leonard γυρίζουν (και γράφουν και το σενάριο) στο "Radius", ένα low budget φιλμ επιστημονικής φαντασίας, δίχως πολλά εφέ και άλλα σχετικά παραγεμίσματα. Είχαν ξανασυνεργαστεί και παλιότερα.

Ένας άντρας ξυπνά δίχως καμία απολύτως μνήμη (ποιος είναι, πού βρίσκεται, ποιο το παρελθόν του... τίποτα απολύτως). Το ακόμα χειρότερο είναι ότι όποιος ή ό,τι (άνθρωπος ή ζώο) βρεθεί σε μια συγκεκριμένη ακτίνα γύρω του πεθαίνει ακαριαία! Σύντομα θα συναντήσει μια γυναίκα εξ ίσου αμνησιακή, που είναι το μόνο πλάσμα που μπορεί να επιβιώσει δίπλα του. Τι έχει συμβεί;

Η ιδέα είναι πρωτότυπη, η εκτέλεσή της ικανοποιητική, το σασπένς δεδομένο, το μυστήριο όλο και πιο πυκνό. Θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα καλό, σχετικά χαμηλότονο b movie επιστημονικής φαντασίας, απ' αυτά που βλέπονται ευχάριστα. Όντως ευχάριστα το είδα μέχρι λίγο πριν την εξήγηση των πάντων. Προφανώς υπάρχει ανατροπή (αλίμονο τώρα), πλην όμως το όλο πράγμα βασίζεται σε μια κυριολεκτικά απαράδεκτη σύμπτωση που μπορεί να συμβεί όχι μία στο εκατομμύριο, αλλά μία στα πολλά δισεκατομμύρια (πρακτικά δηλαδή τείνουμε προς το ποτέ). Όταν λέω "εξήγηση" εννοώ το ποιοι είναι οι δύο αμνησιακοί ήρωες, ποια είναι η μεταξύ τους σχέση, τι είχε συμβεί τις λίγες προηγούμενες μέρες που έχουν "χάσει" κλπ. Διότι για το παράδοξο φαινόμενο των ακαριαίων θανάτων δεν λέγεται απολύτως τίποτα. Αυτό απλώς συμβαίνει.

Επαναλαμβάνω: Θα το χαρακτήριζα συμπαθητικό αν δεν υπήρχε το τέλος που μου τα χάλασε όλα.

Ετικέτες , ,

eXTReMe Tracker