ΔΑΚΡΥΒΡΕΚΤΑ ΔΡΑΜΑΤΑ ΣΤΟΝ "ΥΦΑΛΟ ΤΩΝ 12 ΜΙΛΙΩΝ"
Θεωρώ βεβαίως ότι το παλιό, κλασικό Χόλιγουντ έχει δώσει αριστουργήματα, πλην όμως καλό είναι να μη ξεχνάμε και το πλήθος ταινιών που "δεν βλέπονται" που παρήγαγε. Τα φιλμ αυτά είναι σήμερα ξεχασμένα (και καλά κάνουν), δεν παύουν όμως να αποτελούν την πλειοψηφία μάλλον των παραγωγών του. Είδα ένα απ' αυτά πρόσφατα: "Ο Ύφαλος των 12 Μιλίων" (Beneath the 12-Mile Reef), που γύρισε το 1953 ο επίσης ξεχασμένος (και μάλλον σωστά) Robert D. Webb (1903-1990), με αρκετές ταινίες στο ενεργητικό του. Πρωταγωνιστεί ο νεαρός τότε Ρόμπερτ Βάγκνερ.
Το φιλμ, παρά το ότι είναι μετριότατο, διαθέτει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον! Στη Φλόριντα ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους σφουγγαράδες εντείνεται καθώς σιγά - σιγά τα σφουγγάρια εκλείπουν. Μια οικογένεια τολμηρών ελλήνων σφουγγαράδων (μεταναστών προφανώς) αναγκάζεται να καταδύεται στον επικίνδυνο και επιβλητικό ύφαλο μήκους 12 μιλίων της δυτικής ακτής. Θα συγκρουστεί όμως με μια άλλη οικογένεια / ομάδα αμερικανών σφουγγαράδων.
Να πούμε ξανά ότι το φιλμ είναι επιεικώς μέτριο. Πολύ κακές ηθοποιίες, "ψεύτικες" σκηνές βυθού, δραματικές καταστάσεις που αγγίζουν τα όρια του μελό, ρομαντικές ερωτικές ιστορίες, άνευρη σκηνοθεσία κλπ. το καθιστούν εντελώς ξεπερασμένο σήμερα. Ωστόσο το ελληνικό ενδιαφέρον που λέγαμε υπάρχει. Η οικογένεια των ελλήνων, με όλα τα τυπικά φολκλορικά χαρακτηριστικά, είναι οι "καλοί" της ιστορίας, ενώ οι αμερικανοί (οι εργαζόμενοι τουλάχιστον για την αμερικάνικη οικογένεια) είναι οι "κακοί" και οι άρπαγες, που κλέβουν τους φτωχούς, αλλά τίμιους και περήφανους έλληνες. Οι οποίοι βέβαια διαθέτουν όλα τα γνωστά "χαρακτηριστικά της φυλής": Πάτερ φαμίλια που καπνίζει αρειμανίως, χαροκαμένη μάνα, όμορφη κόρη, ζωηρό γιο, πιστό πλήρωμα από λαϊκούς τύπους και, βεβαίως, άπαντες διαθέτουν τιμιότητα, αν και φτωχοί, τόλμη, λεβεντιά και γενναιότητα (κάτι σαν πιθανή οικογένεια Ξανθόπουλου σε ντόπια ταινία). Για την ιστορία, ονομάζονται οικογένεια Πετράκη.
Όλα αυτά εξηγούνται διότι ο σεναριογράφος είναι ο A.I. Bezzerides, ελληνικής καταγωγής βεβαίως και γνωστός στο Χόλιγουντ στις δεκαετίες 40 και 50, αλλά και στην τηλεόραση των 60ς. Αν ψάξετε θα δείτε ότι έχει στο ενεργητικό του κάποια γνωστά, κλασικά φιλμ όπως το "Kiss me Deadly".
Αυτά. Αν καίγεστε ψάξτε το για το ελληνικό ενδιαφέρον, κατά τα άλλα όμως...
ΥΓ: Η αφίσα - υπερπαραγωγή ουδόλως συνάδει με τη "φτώχεια" της ταινίας.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου
<< Home