Κυριακή, Σεπτεμβρίου 05, 2021

"DIG": ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ


 Η βρετανική "Ανασκαφή" (Dig) είναι ένα φιλμ εποχής που γύρισε το 2021 ο Simon Stone (είναι η 2η ταινία του). Το δυνατό της σημείο είναι οι πολύ καλές ερμηνείες της Κάρι Μάλιγκαν και του Ρέιφ Φάινς, βασίζεται δε σε αληθινή ιστορία.

Λίγο πριν ξεσπάσει ο Β' παγκόσμιος, κάπου στη βρετανική επαρχία μια πλούσια, καλλιεργημένη, νέα χήρα χρηματοδοτεί ανασκαφές σε αρχαίους τύμβους που βρίσκονται στα απέραντα κτήματά της. Ως επικεφαλής των ανασκαφών προσλαμβάνεται ένας ντόπιος, ο οποίος δίχως να έχει επίσημες σπουδές, είναι αφ' ενός βαθύς γνώστης της αρχαιότητας της περιοχής και αφ' ετέρου πολύ έμπειρος, αφού έχει πάρει μέρος σε πολλές άλλες ανασκαφές. Ωστόσο αυτό που θα ανακαλυφτεί σε έναν τύμβο ξεπερνά τη δικαιοδοσία των άμεσα εμπλεκόμενων...

Καλογυρισμένο, πειστικό, με καλές ερμηνείες, όπως είπαμε, είναι ένα κλασικό, άψογο σε αναπαράσταση της εποχής, βρετανικό φιλμ. Εκτίμησα το ότι είναι χαμηλότονο, αποφεύγοντας και το μελό και τον πειρασμό να εισάγει κάποια ερωτική σχέση ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές, αλλά και την κριτική ματιά που ρίχνει στις κάθε λογής "αυθεντίες". Οπότε αν είσαστε λάτρης των άρτιων, κλασικών βρετανικών δραμάτων εποχής, αυτό εδώ αποτελεί ένα καλό δείγμα. Σημειωτέον ότι αυτό που θα δείτε αποτελεί όντως μια από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της Βρετανίας και σήμερα φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker