Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 16, 2021

ΕΝΑΣ "ΚΟΥΡΙΕΡ" ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ


 "Ο Κατάσκοπος του Ψυχρού Πλέμου" (The Courier) γυρίστηκε το 2020 από τον Dominik Cooke και έχει πρωταγωνιστεί τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς (με μουστάκι). 

Πρόκειται για ένα κατασκοπικό ψυχολογικό θρίλερ που διαδραματίζεται, όπως καταλάβατε, στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Οι βρετανικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιέζουν έναν υπεράνω πάσης υποψίας συνηθισμένο άνθρωπο, που έχει την ιδιαιτερότητα να πηγαινοέρχεται ως επιχειρηματίας στην αρκετά κλειστή τότε Σοβιετική Ένωση, ώστε να γίνει κατάσκοπος και να μεταφέρει μηνύματα από ένα σοβιετικό αξιωματικό που προσπαθεί να πείσει τον κόσμο για τον κίνδυνο ενός επερχόμενου θερμού πολέμου λόγω της πυρηνικής εξάπλωσης της χώρας του. Φυσικά αυτό θα βάλει τον άσχετο με τέτοια θέματα επιχειρηματία σε τεράστιους κινδύνους.

Πρόκειται για "παλιομοδίτικης", κλασικής γραφής βρετανικό θρίλερ με άψογη ατμόσφαιρα εποχής, όπως αυτά που ξέρουν να φτιάχνουν πάντα οι άγγλοι. Όντως η ατμόσφαιρα είναι υποβλητική, καθώς το μουντό γκρίζο και το βάρος του τότε σοβιετικού κόσμου μεταδίδει στο θεατή την συνεχή αίσθηση κινδύνου και άγχους. Η ταινία δεν είναι σε καμία περίπτωση ταινία δράσης. Αντίθετα ρίχνει το βάρος στον ψυχολογικό τομέα : Το διαρκές άγχος και ο φόβος μέσα στον οποίο ζει ο πρωταγωνιστής διαβρώνει σιγά σιγά την καθημερινότητά του. Οι πράξεις του δεν έχουν τίποτα το ηρωικό, αντίθετα ο άνθρωπος αυτός ζει διαρκώς με το άγχος της σύλληψής του από τους ρώσους και αυτό είναι κάτι πραγματικά δυσβάστακτο. Έτσι το φιλμ λειτουργεί αντιπολεμικά σε όλα τα επίπεδα, τονίζοντάς μας ότι όσο εφιαλτικός είναι ένας κανονικός πόλεμος, άλλο τόσο ψυχοφθόρος υπήρξε ο αντίστοιχος "ψυχρός". Το τέλος του φιλμ γίνεται σχεδόν εφιαλτικό...

Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η ταινία θα αρέσει σίγουρα σε όσους δεν αποζητούν τη διαρκή δράση και τις non srtop εκρήξεις, αλλά κάτι πιο εσωτερικό, υποβλητικό και κλασικό.














Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker