Κυριακή, Νοεμβρίου 03, 2019

"BIRDS OF AMERICA" Ή ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ

Ο Craig Lucas έχει δύο μόνο ταινίες στο ενεργητικό του. Η δεύτερη απ' αυτές, το "Birds of America" του 2008, είναι ένα συμπαθητικο δείγμα του ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά, που ασχολείται με χιούμορ, αλλά και δραματικά στοιχεία, με ένα προσφιλές θέμα του σινεμά αυτού: Μια δυσλειτουργική οικογένεια.
Ο ήρωας είναι ο μόνος που διαλέγει να ακολουθήσει μια "φυσιολογική" ζωή (βλέπε συντηρητική, κομφορμιστική κλπ.) Ζει σε σπίτι σε προάστιο, είναι παντρεμένος και αγαπά τη γυναίκα του και, καθηγητής σε σχολείο, πασχίζει (γλίφοντας κατουρημένες ποδιές) για την πολυπόθητη μονιμότητα. Τα άλλα δύο αδέλφια του όμως, μια παρορμητική, "περιπετειώδης" αδελφή και ένας ψυχικά ασταθης αδελφός, κάθε άλλο παρά σαν αυτόν είναι. Όταν, για διάφορους λόγους, θα επιστρέψουν αμφότεροι στο σπίτι του μεγάλου αδελφού τους, κάθε έννοια ισορροπίας και ρουτίνας θα τιναχτεί στον αέρα...
Χιούμορ, δραματικές πινελιές και κάποιες αποκαλύψεις στο τέλος για το τι ακριβώς έχει συμβεί στο παρελθόν, συνθέτουν ένα μάλλον ευχάριστο φιλμ, το οποίο, επιπλέον, συνηγορεί τελικά υπέρ της ανατροπής της επαναλαμβανόμενης καθημερινότητας, της απόρριψης της δουλικότητας και της μικρής, προσωπικής επανάστασης του "μέσου ανθρώπου". Και διαθέτει και κάποιες αστείες σκηνές.
Προσωπικά το είδα αρκετά ευχάριστα, δίχως φυσικά να το θεωρώ κάτι πολύ σπουδαίο.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker