Τρίτη, Μαΐου 27, 2008

ΟΤΑΝ Ο ΙΝΤΙΑΝΑ ΞΕΘΥΜΑΙΝΕΙ


Ας πούμε από την αρχή ότι ακόμα και αριστούργημα να ήταν, ο νέος "Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull" (2008), του Steven Spielberg φυσικά, δεν θα μπορούσε να συγκινήσει το ίδιο όπως η πρώτη τριλογία. Όπως και να το κάνουμε ή εμείς έχουμε μεγαλώσει (κοντά 20 χρόνια έχουν περάσει από το τελευταίο φιλμ της σειράς) ή/και δεν υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης, αφού μιλάμε για την 4η συνέχεια. Εκτός αν είναι κανείς γύρω στα 15, άντε 20, ΚΑΙ δεν έχει τύχει να δει τα πρώτα τρία. Όταν συμβαίνει αυτός ο σπάνιος συνδυασμός, ίσως κάποιος να εκστασιαστεί. Αλλιώς, φοβάμαι ότι το παιχνίδι είναι χαμένο από χέρι.
Αυτά όμως ήταν λίγο - πολύ γνωστά από την αρχή. Το θέμα είναι ότι, όσο κι αν προσπάθησα να τα ξεχάσω, βρήκα το φιλμ κατώτερο από τα αρχικά. Μπορώ να βρω συγκεκριμένους λόγους γι' αυτό: Νομίζω ότι σε αρκετά σημεία του λείπει ο αλάνθαστος ρυθμός των πρώτων. Ειδικά προς το τέλος, με την τελική κάθοδο στο άντρο των... ας μην πούμε ποιών, μάλλον βαρέθηκα και σκεφτόμουν: "Άντε πια, τι άλλο θα γίνει; Ας τελειώνουμε". Έπειτα, σίγουρα αυτός εδώ ο Ιντιάνα διαθέτει λιγότερο χιούμορ από τους άλλους, πράγμα παράξενο, αφού στο στοιχείο αυτό στηριζόταν μεγάλο μέρος της επιτυχίας του. Ευπρόσδεκτη η (αυτο)σάτιρα για την ηλικία του αρχαιολόγου (και του Χάρισον φυσικά), αλλά κι αυτή ήταν μάλλον λίγη. Έπειτα, στην εποχή των ανά τον κόσμο Λιακόπουλων, πολλοί είναι αυτοί που θα γελάσουν κοροϊδευτικά και μόνο με το όλο κόνσεπτ, πράγμα που δεν συνέβαινε στη δεκαετία του 80, όταν όλα αυτά ήταν φυσικά εξ ίσου γραφικά, όχι όμως επικίνδυνα, οπότε το όλο εγχείρημα ήταν πολύ περισσότερο ευπρόσδεκτο και αθώο. Και, κερασάκι στην τούρτα, ήρθε κι όλος αυτός ο αντικομμουνισμός και η αναβίωση του ψυχροπολεμικού κλίματος με τους πάνκακους Ρώσους κι έδεσε το πράγμα. Αυτό πάλι τι το ήθελαν; Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα εκτιμούσα τα "επιτεύγματα" του χασάπη Στάλιν, αλλά από εκεί μέχρις του ότι ΟΛΟΙ οι κομμουνιστές είναι κακοί εξ ορισμού, ενώ ανάμεσα στους αμερικάνους υπάρχουν πάρα πολλοί καλοί, τίμιοι, πατριώτες (μπλιαχ) και άλλα τέτοια επιεικώς ηλίθια, υπάρχει μεγάλη απόσταση.
Νομίζετε ότι σας αποτρέπω να πάτε; Όχι. Συνολικά πέρασα μάλλον καλά, ευχαριστήθηκα πολλά καλά σημεία καταιγιστικής δράσης και θεάματος (παρά τα ενίοτε εμφανώς ψηφιακά εφφέ), στο πρώτο μέρος το "αστυνομικό" ξετύλιγμα του γρίφου με κράτησε, ήταν και η φοβερή Κέιτ Μπλάνσετ στο ρόλο κακής κομμουνίστριας... Αλλά να, το να λες "πέρασα ΜΑΛΛΟΝ καλά" για έναν Ιντιάνα Τζόουνς, λες και μιλάς για Χάρι Πόττερ, ε, είναι αυτό καθαρή παρακμή.

Ετικέτες ,

5 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

"το να λες "πέρασα ΜΑΛΛΟΝ καλά" για έναν Ιντιάνα Τζόουνς, λες και μιλάς για Χάρι Πόττερ, ε, είναι αυτό καθαρή παρακμή."

Σωστό, Απολύτως σωστό.

Επιπλέον, δεν είναι τρελά ξενέρωτος ο τύπος που παίζει τον...διάδοχο; Όχι ο ρόλος, αντίθετα ο ρόλος είναι μάλλον γουστόζικα γραμμένος και παίρνει απάνω του και τα πιο δύσκολα σκηνικά (ξιφομαχίες στη ζούγκλα και τέτοια) αλλά ο τύπος που διαλέξανε να τον παίζει...

Ιουνίου 02, 2008 12:06 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

ΥΓ: Γέλασα απίστευτα πάντως στη φάση με το φίδι κι αν κάποιος δεν έχει δει τα πρώτα δεν θα πιάσει το αστείον του πράγματος... :^)

Ιουνίου 02, 2008 12:07 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Πέστα Χρυσόστομε! Που έχουν πέσει πάνω μου και με λένε αρτηριοσκληρωτικό. Και γεροξούρα. Και Κθούλου (χωρίς Βασιλική).

Ιουνίου 04, 2008 1:09 π.μ.  
Blogger vandimir said...

Mpampaki:
Ναι, ρε γαμώτο! Όντως είναι πολύ ξενέρωτος ο μικρός. Πού τον βρήκανε;
Όσο για μεμονωμένες καλές φάσεις, έχει. Κι εγώ γέλασα σε κάποια σημεία.

Νεκτάριε
Δεν νομίζω ότι πρωτοτυπώ λέγοντας ότι δεν είναι σπουδαίος ο τελευταίος Ιντι. Αντίθετα, πολλοί φίλοι μου είχαν την ίδια γνώμη με μένα.
ΥΓ 1: Να φοβάσαι αν αρχίσουν να σε αποκαλουν γεροκθούλου. Είναι συνδυασμός που σκοτώνει.
ΥΓ 2: Πήρες την απάντηση που σου έστειλα για το διήγημα;

Ιουνίου 05, 2008 3:39 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Δημήτρη,

Δεν πήρα την απάντηση!!!
Δοκίμασε να μου τη στείλεις, αν την έχεις ακόμα, στο
mistseeker [at] gmail.com
ή στο
n.chrissos [at] gmail.com .

Ευχαριστώ προκαταβολικά, και ανυπομονώ να ανταποδώσω την υπηρεσία, αν το χρειαστείς.

Ν.

Ιουνίου 24, 2008 8:32 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker