Δευτέρα, Μαΐου 05, 2008

ΠΕΡΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ


Μάλλον ελάχιστοι γνωρίζουν το "The Man from Earth" (2007) του Richard Schenkman, με μικρό και μάλλον αδιάφορο έργο μέχρι σήμερα. Πράγμα λογικό αφού στην Ελλάδα δεν έχει κυκλοφορήσει σε καμία μορφή. Βασισμένη σε διήγημα της δεκαετίας του 60 του καλού συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Jerome Bixby, η ταινία ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μένα.
Ας το πω από την αρχή για να σας προετοιμάσω: Ολόκληρη διαδραματίζεται μέσα σε ένα δωμάτιο (και 2-3 σκηνές στην αυλή). Και, σα να μην έφτανε αυτό, δεν έχει καν δράση, ούτε σεξ ή βία. Σε όλη τη διάρκειά της 7-8 άνθρωποι απλώς συζητάνε. Πλήξατε κιόλας; Μέγα λάθος. Στοιχηματίζω ότι, αν όχι θα αρέσει, τουλάχιστον θα κρατήσει σε πλήρη επαγρύπνηση τη συντριπτική πλειοψηφία των θεατών (και δεν εννοώ μόνο τους φανατικούς σινεφίλ).
Τι ακριβώς συμβαίνει εκεί μέσα; Ένας καθηγητής πανεπιστημίου παραιτείται εντελώς στα καλά καθούμενα από τη δουλειά του, τα μαζεύει και ετοιμάζεται να φύγει προς άγνωστη κατεύθυνση. Μερικοί φίλοι και συνάδελφοί του, διαφορετικού επιστημονικού ή ανθρωπιστικού κλάδου ο καθένας, του κάνουν ξαφνική επίσκεψη θορυβημένοι από το απροσδόκητο της απόφασής του. Κι εκεί ο ήρωας τους αποκαλύπτει ότι αναγκάζεται να φύγει επειδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, είναι... αθάνατος (14000 ετών για την ακρίβεια) και είναι υποχρεωμένος να μετακινείται κάθε μερικά χρόνια για να μην παρατηρεί κανείς ότι ο χρόνος δεν τον αγγίζει. Μη φοβάστε, δεν κάνω σπόιλερ, όλα αυτά συμβαίνουν στα 5 πρώτα λεπτά. Και οι εκπληξεις δεν σταματούν εκεί.
Βασισμένη σε έξυπνους διαλόγους και ψυχολογικές μεταπτώσεις (δοσμένα όλα απόλυτα ρεαλιστικά καθώς οι άλλοι αμφισβητούν, όπως είναι φυσικό, τα λεγόμενά του), κρατά, όπως είπα και στην αρχή, τον θεατή χάρη στην ανάπτυξη επιχειρημάτων εκατέρωθεν, τις ανατροπές και το απροσδόκητο τέλος. Και, σαν κερασάκι στην τούρτα, θα ακούσετε και μερικές πρωτότυπες και πέρα για πέρα ανατρεπτικές εκδοχές για σημαντικότατες πτυχές της ανθρώπινης ιστορίας, καθώς και πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για την ψυχολογία ενός αθάνατου, που όπως θα δείτε, κάθε άλλο παρά πάνσοφος είναι.
Φυσικά θα μπορούσε να είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θεατρικό μονόπρακτο. Αποτελεί επίσης την τέλεια απόδειξη ότι μερικές φορές (πολύ σπάνιες, τουλάχιστον απ' ό,τι έχω δει μέχρι σήμερα) μπορεί κανείς να κάνει πετυχημένο σινεμά με απόλυτα εξωκινηματογραφικά μέσα. Εννοώ ότι εδώ το σενάριο είναι το 90% και όλα τα άλλα το υπόλοιπο 10. Ωστόσο νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να το ψάξετε.
ΥΓ: Ισχύει βεβαίως και η αντίρρηση ότι "προτιμώ να διαβάσω το διήγημα". Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, δοσμένο απλώς με διαφορετικά εκφραστικά μέσα.

Ετικέτες ,

8 Comments:

Blogger Theoprovlitos said...

ΣΧΟΛΙΟΝ Α. (προφέρεται ά)
Όταν τα ιδια ακριβως πραγματα λεγονται εκ του συγγραφεως Λιακοπουλου τινες εξ ημων τον περιπαίζουν.

ΣΧΟΛΙΟΝ Β. (προφέρεται β)
Που ευρισκει κανεις ταινιας αιτινες δεν ειδον το φως του Village Cinemas; Κυκλοφορουν σε βιδεοκλαμπ ή τις κατατρωγει το απόλυοτν σκότος;

ΣΧΟΛΙΟΝ Γ. (προφέρεται γάμα)
Γενικοτερα πως μια εταιρια διανομης νομιμοποιειται να αποκτα τα δικαιωματα ταινίας τινός, και εν συνεχεια να μην την προβάλει. Η παραγωγος αλλοδαπή εταιρια και οι συντελεσται της δεν υφίστανται οικονομικην ζημιαν από την ΜΗ προβολήν της;
Υφισταται συγκεκριμενος λογος δια τον οποίον ερωτώ με αφορμη ετέρα ταινια η οποία ουδεποτε προεβληθη αλλα και ο εν Ελλαδι διανομεας δεν παραχωρει και τα δικαιωματα.

Μαΐου 06, 2008 1:12 μ.μ.  
Blogger zamuc said...

Vandim συμφωνώ, φτωχή κινηματογραφικά αλλά κρατάει το ενδιαφέρον στα ύψη
Theoprovlite θα είχες την καλοσύνη να μας πεις ποια είναι η άλλη ταινία; από καθαρή περιέργια ρωτάω

Μαΐου 07, 2008 1:07 π.μ.  
Blogger Theoprovlitos said...

Προκειται για την Ρωσσική ταινια Ostrov (The island) του Παβελ Λουνγκιν που προβληθηκε και στο φεστιβαλ Βενετίας. Ο εδω αντιπροσωπος την εθαψε συνειδητα ως "σκοταδιστική" (ήμαρτον Κύριε) την στιγμη που η ταινια υποτιτλισμενη στα Αγγλικα πουλιεται μεχρι και στο Amazone.
Μαλιστα εχει υποτιτλισθει παράνομα και στα Ελληνικά και κυκλοφορει σε εκατονταδες να μην πω χιλίαδες παρανομα αντιτυπα χερι με χερι σε Ορθοδοξιζοντες και ρωσσόφιλους κύκλους.
Απορώ πως ένας διανομέας μπορει να ειναι ΤΟΣΟ ηλίθιος και νομίζω η ταινια ειναι κλασσικοτατη περιπτωση διαφυγοντων κερδων από τους παραγωγούς της λογω ιδεολογικής φιμωσης από τον διακινητη.

Μαΐου 07, 2008 8:51 π.μ.  
Blogger vandimir said...

Νομίζω (χωρίς να είμαι 100% σίγουρος, αλλά μάλλον έτσι συμβαίνει) ότι ένας εισαγωγέας αγοράζει μια ταινία με χ ποσό και από εκεί και πέρα έχει δικαίωμα να την κάνει ό,τι γουστάρει. Να την παίξει, να τη θάψει κλπ. Η ξένη εταιρία παραγωγής δεν έχει ποσοστά. Είτε 1000000 εισητήρια κάνει είτε 1000 αυτή παίρνει το ποσό της αγοράς και μόνο. Οπότε δεν ενδιαφέρεται από οικονομική άποψη για την τύχη της ταινίας στα σινεμά. Ισχύει το ίδιο είτε για το Χόλιγουντ είτε για μια κουφή τρανσυλβανική παραγωγή. Απλώς η πρώτη θα έχει πολύ ακριβότερη τιμή αγοράς.

Μαΐου 07, 2008 9:23 π.μ.  
Blogger Theoprovlitos said...

Πώ πώ.
Αυτο δεν εχει κατα καποιον τροπο μιαν αντιστοιχια με το θαψιμο βιβλιων ας πουμε; Δηλαδη εξαφανιζω ενα βιβλιο από την αγορά προκειμενου να μην διαβαστει;

Ποια θα μπορουσαν να ειναι τα κινητρα του να πληρωσει καποιος τα δικαιωματα μιας ταινιας για να ΜΗΝ την προβάλει και να μην την κυκλοφορήσει καν σε video περαν από τα ιδεολογικά;

Το λεω με τα λογου γνωσης διοτι υπηρξε σχετική επικοινωνία και με τους Ρωσσους παραγωγούς και με την Ελληνική εταιρία η οποία πληρωσε τα δικαιωματα.

Η απάντηση που κυκλοφορησε ειναι οτι "η ταινια ειναι σκοταδιστική" και συνεπως οι "ενδιαφερόμενοι" δεν περιοριστικαν στο να μην την εισάγουν αλλά προτίμησαν να πληρώσουν και από πανω τα δικαιώματα προκειμενου να μην την εισαγει και κανενας άλλος.

Μαΐου 07, 2008 12:23 μ.μ.  
Blogger Theoprovlitos said...

ΑΣΧΕΤΟ

Γνωριζετε εαν κυκλοφορουν σε βιδεοκλαμπς ταινιαι του Λουι ΔεΦυνεες περαν των γνωστων και όχι παντα επιτυχημενων χωροφυλακων; Ενδιαφερομαι δια παλαιοτερας ταινιας όπως

Le petit baigneur 1967

Sur an arbre perche 1971 το σεναριο της οποίας μαλιστα εξελίσσεται και στην Κότα Ζουρ από ότι ενθυμουμαι εκ του σχετικού προγράμματος το οποίον μας ενεχείρισε η ταξιθέτρια στο Σινε Select.

Γνωρίζει τις ποία εταιρεία κυκλοφορεί τας ταινίας του αειμνήστου σε βίδεον;

Μαΐου 07, 2008 12:37 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Το παράξενο δεν είναι να εισαχθεί και να μη προβληθεί στα σινεμά. Αυτό είναι συνηθισμένο. Περίεργο είναι ότι δεν θα βγει ούτε σε dvd. Μήπως θα το βγάλουν όμως πολύ αργότερα; Συμβαίνει να αγοράσουν μια ταινία, να μην την προβάλλουν, αλλά να την βγάλουν σε δβδ Χ μήνες μετά.
Για τον Λουί θα ρωτήσω. Δεν ξέρω τώρα.

Μαΐου 07, 2008 2:02 μ.μ.  
Blogger Theoprovlitos said...

Ψαχνωντας για μεταφραστη από τα Ρωσσικα έπεσα σε αυτο το blog με σχετικη αναφορα για το "Νησι"

http://giorgosmixos.blogspot.com/2008/05/blog-post_2893.html

Μαΐου 08, 2008 12:42 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker