Πέμπτη, Μαΐου 22, 2008

ΝΟΣΗΡΟ JAR CITY, ΠΝΙΓΗΡΗ ΙΣΛΑΝΔΙΑ


Το Jar City (Myrin) του 2006 του Baltasar Kormákur είναι ένα αστυνομικό θρίλερ. πλην όμως είναι μια από τις νοσηρότερες ταινίες που έχω δει τελευταία. Όχι, δεν υπάρχει κάποιος serial killer που κάνει φριχτά πράγματα. Εδώ ένας ηλικιωμένος μπάτσος ερευνά μια δολοφονία και αναγκάζεται να γυρίσει πίσω, σε μια βρώμικη ιστορία της δεκαετίας του 70, για να βγάλει άκρη. Ωστόσο τα πάντα συντρέχουν στη δημιουργία μιας απίστευτα καταθλιπτικής ατμόσφαιρας. Τα ίδια τα εγκλήματα, οι άνθρωποι και οι συμπεριφορές τους, η παρακμή και η διαφθορά, τα κτίρια και οι χώροι, ο τρόπος κινηματογράφησης, η "παγωμένη" φωτογραφία, όλα δημιουργούν ένα αρρωστημένο κλίμα.
Η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα, με κράτησε ως το τέλος και, νομίζω, ότι μόνο στη μικρή, απομονωμένη Ισλανδία θα μπορούσε να συμβεί. Έχεις μια αίσθηση ότι όλοι γνωρίζουν όλους, τα ίδια πρόσωπα έρχονται και επανέρχονται, δημιουργούν έναν κύκλο, σα να πρόκειται για ένα μεγάλο χωριό (και ίσως αυτό ακριβώς να είναι αυτή η χώρα). Ο Kormákur είναι σα να κινηματογραφεί ηθελημένα ό,τι πιο άσχημο διαθέτει η πατρίδα του (δημιουργώντας σοκ στους λάτρεις της χώρας αυτής, που βασικά την αγάπησαν μέσω της εξαιρετικής μουσικής της και στους οποίους συγκαταλέγομαι κι εγώ). Βλέποντας την ταινία, με το διαρκές μουντό λυκόφως να κυριαρχεί, τα απρόσωπα κτίρια, την πνιγηρή καθημερινότητα, τις απέραντες γυμνές και έρημες εκτάσεις, η πρώτη αυθόρμητη αντίδραση είναι ότι "δεν θα ήθελα να ζω εκεί".
Ανακεφαλαιώνοντας θα έλεγα ότι παρά το ότι πρόκειται για ένα καλό θρίλερ, ο αληθινός πρωταγωνιστής είναι νομίζω η ίδια η Ισλανδία (η αρνητική πλευρά της δηλαδή).

Ετικέτες ,

2 Comments:

Blogger Theoprovlitos said...

Μετα συγχωρήσεως, έχεις δει καμμιά Ισλανδική ταινία που να ΜΗΝ ειναι πνιγηρή; Όλες κυμαίνονται μεταξύ του γκρί και του μαύρου.

Γενικά έχω την αίσθηση ότι ο Σκανδιναυικός κινηματογραφος έχει πάρει διαζύγιο με την αισιοδοξία, την χαρούμενη πλευρά της ζωής, περιοριζόμενος το ΠΟΛΥ σε ένα μαύρο και ενίοτε σκοτεινό χιούμορ.

Εκτος αν οι Έλληνες εισαγωγείς έχουν ταυτισει την Σκανδιναυία με ανάλογη θεματογραφία και υπάρχει όντως μια παραγωγή Σκανδιναυικών κωμωδιών, κομμεντί ή έστω ταινιών Βρεττανικού χιούμορ οι οποίες απλά παραμένουν άγνωστες σε εμας.

Τι λενε τα αρχεία σας;

Ιουνίου 13, 2008 11:13 π.μ.  
Blogger vandimir said...

Οι σκανδ. ταινίες είναι όντως κάπως ψυχρές και μουντές (είναι και το κλίμα, τι να κάνουμε), αλλά όχι υποχρεωτικά κοψοφλέβικες. Βρίσκω το ιδιόρυθμο χιούμορ του Καουρισμέκι, ας πούμε, εξαιρετικά αστείο - αν και πολύ προσωπικό (Λένινγκραντ Κάουμπόις, Μποέμικη ζωή κλπ.). Ή σ' αρέσει ή όχι. Στις κωμωδίες του εννοείται, γιατί έχει κάνει και όντως μελαγχολικότατες ταινίες.
Ή δες το νορβηγικό "Ιστορίες της κουζίνας". Ή θυμήσου το παλιό, απολαυστικότατο δανέζικο "Η γιορτή της Μπαμπέτ".

Ιουνίου 13, 2008 6:47 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker