Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 20, 2006

ΕΝΑΣ ΑΛΙΓΑΤΟΡΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ


Στον "Αλιγάτορα" ο Nanni Moretti ήθελε πρώτα απ' όλα να κάνει μια ταινία ενάντια στον Μπερλουσκόνι. Στη συνέχεια το ξανασκέφτηκε, έβαλε και κάμποσα στοιχεία προσωπικής και οικογενειακής κρίσης του ήρωά του, μερικές αναφορές σε παλιά B-movies τρόμου και νύξεις για τα ενδοκινηματογραφικά - δημιουργικά και μη - προβλήματα και... έφτιαξε μια σαλάτα. Πολύ απλά νομίζω ότι τα συστατικά δεν δένουν μεταξύ τους.
Οι αναφορές στον Μπερλουσκόνι είναι ανοιχτές: Ο γελοίος πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται με το όνομά του. Αλλά όλο αυτό το μπρος - πίσω με τον ξεπεσμένο παραγωγό που πασχίζει να κάνει μετά από καιρό μια ταινία, και μάλιστα για πρώτη φορά πολιτική, καθώς και "η ταινία μέσα στην ταινία", είναι πράγματα που έχουμε ξαναδεί πολλές φορές.
Διατηρώ επίσης κάποιες επιφυλάξεις για το πόσο χρήσιμο ή καλλιτεχνικά σημαντικό είναι να κάνεις ένα φιλμ που να μιλά για ένα πολύ συγκεκριμένο, υπαρκτό πρόσωπο, κατακρίνοντάς το (καλλιτεχνικές επιφυλάξεις, ξαναλέω, διότι δεν τρέφω την παραμικρή συμπάθεια για τον Μπερλουσκόνι, και θα χαιρόμουν ιδιαίτερα αν επιτέλους τον οδηγούσαν στη φυλακή, όπου είναι η θέση του). Είναι σαν ο Μορέτι να έχει παρασυρθεί από το - απόλυτα δικαιολογημένο - προσωπικό του μένος εναντίον του Μπ. και να το έχει κάνει άξονα της ταινίας.
Μένουν οι απίστευτες αληθινές σκηνές με τον Μπερλουσκόνι, από διάφορες ομιλίες στη βουλή ή αλλού. Ο άνθρωπος είναι απόλυτα γελοίος και χυδαίος σε βαθμό που είναι αδύνατο να το πιστέψετε αν δεν το δείτε με τα ίδια σας τα μάτια (και θεωρώ προσβολή για ολόκληρη την Ιταλία το ότι αυτό το άτομο εξελέγει δύο φορές). Πάντως αν υπήρχε ένα ντοκιμαντέρ που να καταγράφει τα highlights από τις θητείες του, θα το έπαιρνα τρέχοντας. Θα ήταν πολύ πιο διασκεδαστικό και απίστευτο από οποιαδήποτε fiction ταινία πάνω σ' αυτόν.

Ετικέτες ,

5 Comments:

Blogger 0comments said...

Il caimeno?

ΥΓ(εμένα με άρεσε)

Σεπτεμβρίου 24, 2006 10:37 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Έπεσα τυχαία στο blog σας από την μηχανή αναζήτησης του in.gr προσπαθώντας να βρω μια φωτογραφία που θα έβαζα μαζί με τα λόγια μου για την ταινία του Μορέτι. Από μια γρήγορη περιήγηση μου αρέσει ο τρόπος που γράφετε για τις ταινίες. Αν θέλετε να δείτε και την δική μου ματιά γι’ αυτήν ή άλλες ταινίες σας προσκαλώ στο http://margkan.pblogs.gr
Μάρκος Γκανής

Αυγούστου 16, 2007 7:02 μ.μ.  
Blogger Philip Winter said...

Κορυφαίος αυτόχειρας ο Ιταλός Νάνι Μορέτι του «Il Caimano». Κατάφερε το ακατόρθωτο. Αντί να διασύρει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, διασύρεται ο ίδιος υπογράφοντας χοντροκομμένη καρικατούρα επιπέδου Σεφερλή και ούτε.

Προσωπική αξιολόγηση: 1,5/5

Ιουνίου 15, 2011 10:35 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Όπως αντιλαμβάνεσαι συμφωνούμε. Αλλά πες μου, δεν είναι απόλυτα γελοίο αυτό το άτομο, ο Μπερλουσκόνι εννοώ, όπως τον βλέπουμε σε διάφορα ντοκουμέντα; Νομίζω ότι καμιά σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει για πρωθυπουργό κάτι τόσο άθλιο σε προσωπικό επίπεδο. Ούτε καν εμείς (οι δικοί μας είναι άθλιοι σε άλλους τομείς, όχι τόσο σε επίπεδο προσωπικής χυδαιότητας που να φαίνεται).

Ιουνίου 16, 2011 5:36 μ.μ.  
Blogger Philip Winter said...

Απ΄ότι βλέπω και από άλλα κείμενα αντιπαθείς ΠΟΛΎ τον Μπερλουσκόνι! Συμφωνώ.

Ο Μπερλουσκόνι δεν έγινε πρωθυπουργός, ΟΎΤΕ για να να κλέψει, ΟΎΤΕ για να λύσει τα προβλήματα της χώρας κλπ,
ΑΛΛΆ έγινε πρωθυπουργός για την πλάκα του. Για να κάνει χαβαλέ, να γελάσει, να διασκεδάσει, να γαμήσει, να χαριεντίζεται με πόρνες, να στήνει πανυγήρια και χορούς. Μεγάλο χάλι, όντως.
Τουλάχιστον οι δικοί μας απλά κλέβουν!

Ιουνίου 16, 2011 6:26 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker