Τρίτη, Σεπτεμβρίου 19, 2006

Ο SUPERMAN ΠΕΤΑ... ΕΜΕΙΣ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ


Έτυχε να δω δύο blockbaster το ένα μετά το άλλο. Στους "Πειρατές" διασκέδασα. Στο Superman Returns κοιμήθηκα. Κρίμα, γιατί παραμένω θαυμαστής του Bryan Singer, του οποίου, κατά τη γνώμη μου, αυτός εδώ ο S. είναι η χειρότερη ταινία. Κατ' αρχάς μια ακόμα πτήση του - κατ' εμέ - πλέον ξενέρωτου σούπερ ήρωα, μόνο για οικονομικούς λόγους μπορεί να επιχειρηθεί (θα μου πείτε: μα καλά, όλα τα blockbasterς εκεί δεν αποβλέπουν; Βεβαίως. Αλλά αρκετά απ' αυτά είναι τουλάχιστον πρωτότυπα και όχι remake, prequel, sequel, μεταφορές από κόμικς και δεν συμμαζεύεται). Ούτε κι αυτός όμως είναι ο λόγος που αντιπάθησα τον S. Ακόμα και μέσα σ' όλα αυτά μπορεί να βρεθούν συμπαθητικά πράγματα. Αυτή εδώ όμως η ταινία δεν είχε τίποτα απολύτως να προσθέσει στον γνωστό μύθο.
Παλιομοδίτης όσο δεν παίρνει, με ηθοποιό (τον Brandon Routh) πιο ξενέρωτο από ποτέ, με χαζό σενάριο, γεμάτο χριστιανικές αναφορές (ο πατέρας που στέλνει τον σωτήρα - γιο στη γη και πλήθος άλλες - αφείστε πια και τη χιλιοειδωμένη "αγάπη που σώζει") και τελικά δίχως καν το απαιτούμενο νεύρο (στοιχείο απαραίτητο σε blockbaster). Ακόμα και τα εφφέ (το λιγότερο σημαντικό κριτήριο για μένα) ήταν αδιάφορα. Κάποιοι θεώρησαν αυτό το εμφανώς παλιομοδίτικο στοιχείο ως αρετή. Συγνώμη, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση το θεωρώ απλώς άνευ λόγου. Όπως και το όλο εγχείρημα άλλωστε.
Ξέρω ότι τέτοιες ταινίες είναι λίγο άκυρο να κρίνονται ιδεολογικά. Είναι συνήθως ταινίες που στόχο έχουν την καθαρή διασκέδαση (στόχος που, όσον αφορά τουλάχιστον εμένα, δεν επετεύχθει σ' αυτήν εδώ) και όταν τις αναλύεις σε βάθος ίσως και να γίνεσαι αστείος. Ωστόσο, τελικά, για την τόσο αρνητική γνώμη μου ίσως κατά ένα (μικρό) μέρος να φταίει και η γενικότερη απέχθειά μου προς τον συγκεκριμένο ήρωα και για το γενικό μεσιανικό μήνυμα που κουβαλά: Ότι ο κόσμος χρειάζεται έναν σωτήρα, αλλιώς δεν... Ποτέ κάποιος άνθρωπος δεν έσωσε τον κόσμο. Τον έσωσαν (ή τον άλλαξαν) οι άνθρωποι, όχι Ο άνθρωπος.

Ετικέτες ,

2 Comments:

Blogger Tertuliano Máximo Afonso said...

Χωρίς να έχω δει την ταινία νομίζω ότι καταλαβαίνω αυτά που γράφεις.
Άκουσα πάντως ότι παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Superman εδώ παρουσιάζεται να έχει ψυχολογικά προβλήματα και δίνοντας έτσι μια πιο ανθρώπινη πλευρά του ήρωα.
Είναι έτσι;

Σεπτεμβρίου 20, 2006 4:25 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Ναι. Από τη μία επιβεβαίωσε ιδίοις όμμασιν την καταστροφή του πλανήτη του κι αυτό, όσο νάναι, τον χάλασε, από την άλλη υπάρχει το μόνιμο πρόβλημα με την Λόις (ως Κλαρκ), αλλά αυτό δεν πιάνεται, υπήρχε ανάκαθεν. Το πιο σημαντικό είναι ότι εδώ έχει κάπως αμφισβητηθεί η ίδια του η χρησιμότητα ως σωτήρα, ο ίδιος του ο ρόλος στην ανθρωπότητα, οπότε κι αυτός δεν είναι εντελώς σίγουρος ότι όντως τον χρειάζονται. Η τελική έκβαση όμως όλης αυτής της "ενδοσκόπησης" (και κατά συνέπεια η θέση της ταινίας) είναι που με χάλασε και ιδεολογικά, όπως έγραψα.

Σεπτεμβρίου 20, 2006 7:20 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker