Τρίτη, Φεβρουαρίου 21, 2006

ΣΟΥΠΕΡ ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΧΕΣΗ


Η "Υπόσχεση" του Chen Kaige πριν από οτιδήποτε άλλο είναι μια κινέζικη υπερπαραγωγή, κι αυτό είναι εμφανές σχεδόν σε κάθε της πλάνο. Πρόκειται για ένα παραμύθι με θεές, ιπτάμενους ανθρώπους, κατάρες, μαγικούς μανδύες, αθανασία και διάφορα άλλα στοιχεία που συνθέτουν ένα παραμύθι. Η ήρωες της ιστορίας είναι σχετικά σύνθετοι σαν χαρακτήρες, αφού ο αντίζηλος του πρωταγωνιστή και ένα από τα μέλη του βασικού ερωτικού τριγώνου δεν είναι καθόλου "κακός" με τη συνηθισμένη έννοια, καθώς οι δύο άντρες συνδέονται με αρκετά πολύπλοκες σχέσεις αγάπης - μίσους (ο τυπικός "κακός" είναι άλλος, εκτός ερωτικού τριγώνου).
Η δράση είναι μπόλικη, οι εικόνες της ταινίας είναι όντως θεαματικές, σε κάποιες στιγμές μάλιστα μεγαλειώδεις. Όμως ο καταιγισμός ψηφιακών εφφέ (τα περισσότερα από τα οποία είναι εμφανώς ψηφιακά) προσωπικά με κούρασαν, ενώ αρκετά απ' αυτά βρήκα ότι αγγίζουν τα όρια του κιτς. Υπερθέαμα δεν σημαίνει υποχρεωτικά εικαστική ομορφιά...
Τελικά, μήπως στη μακρινή ανατολή αναπτύσσεται ένα κινέζικο Χόλιγουντ, σχετικά κοντά σαν λογική στο αντίστοιχο αμερικάνικο; (δεν εννοώ φυσικά ταινίες σαν - ας πούμε - το "Old Boy" ή την "Ερωτική επιθυμία")

Ετικέτες ,

5 Comments:

Blogger Head Honcho said...

Είναι όντως τόσο καλή; Γιατι μετά τα 7 (ή 5) σπαθιά αποφάσισα να αποφύγω θεάματα ασιατικής προελεύσεως με σπαθιά, πολεμιστές και πριγκήπησσες.

Φεβρουαρίου 21, 2006 8:51 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Μα δεν έκανα απολυτα θετική κριτική. Είπα ότι παραείχε ψηφιακά εφφέ, ότι με κούρασε σε κάποια σημεία και ότι κάποια εικαστικά στοιχεία της τα θεωρώ κιτς. Πάντως μου έρεσε περισσότερο από τα 7 Σπαθιά.

Φεβρουαρίου 22, 2006 1:37 μ.μ.  
Blogger thegypsy said...

Δεν ξέρω για την συγκεκριμένη ταινία, πάντως,γενικά πολλές κινέζικες τις βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέροθσες και σαφώς καλύτερες απο κάτι αμερικάνικες!
Σου μεταδίδουν μία μαγεία διαφορετική, δεν "τρέχουν" πολύ και μετά σου αφήνουν μια απερίγραπτη αίσθηση διαρκείας...

Φεβρουαρίου 23, 2006 4:08 π.μ.  
Blogger vandimir said...

Πριν λίγο καιρό μάλλον θα έλεγα το ίδιο. Τελευταία όμως, τόσο με τα 7 Σπαθιά όσο και με την Υπόσχεση που λέγαμε, και τα 2 αυτά ήταν υπερπαραγωγές) τείνω να πιστέψω ότι και οι Κινέζοι πάνε να δημιουργήσουν ένα είδος δικού τους Χόλιγουντ, όπως έγραφα πριν, προσαρμοσμένο βέβαια στα δικά τους μέτρα και αισθητικές. Να κάνουν δηλαδή θεαματικές ταινίες και μόνο, άνευ πολλής ουσίας. Δυστυχώς. Εξακολουθούν να μας ενδιαφέρουν περισσότερο από τα διάφορα Underworld και National Treasure επειδή έχουμε δει πολύ λίγα κινέζικα (ακόμα), ενώ τα αμερικάνικα blockbuster τα έχουμε φάει στη μάπα. Πάντως ανησυχώ για το μέλλον...
Ανεξάρτητα από αυτά τώρα, σίγουρα οι κινέζοι είναι φοβεροί σκηνοθέτες και έχουν πάντα την ικανότητα να παράγουν εντυπωσιακές εικόνες.

Φεβρουαρίου 23, 2006 7:55 μ.μ.  
Blogger Dimitri said...

Ένα ενδιαφέρον
site
με κριτικές για τους φαν του ασιατικού σινεμά

Φεβρουαρίου 27, 2006 7:18 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker