Κυριακή, Φεβρουαρίου 05, 2006

MATCHPOINT Ή Η ΤΥΧΗ ΕΙΝΑΙ ΤΥΦΛΗ


Το Matchpoint είναι σίγουρα μια από τις καλύτερες ταινίες του Woody Allen- και όχι μόνο των τελευταίων χρόνων. Στις ιδιαιτερότητές της συγκαταλέγεται το ότι δεν μοιάζει με Γ. Άλλεν. Ούτε ψυχαναλυτές, ούτε Εβραίοι, ούτε καν Νέα Υόρκη. Αντίθετα εδώ έχουμε Λονδίνο, αγγλική αριστοκρατία, επιχειρήσεις... Με ένα ιδιοφυές σενάριο ο Γούντι αποδεικνύει τη θέση του ότι "καλύτερα τυχερός παρά καλός". Ταυτόχρονα, με έναν απίστευτο κυνισμό και έντονη σαρκαστική διάθεση, υπονομεύει τα θεμέλια της "καλής" κοινωνίας, δείχνοντάς μας ότι βασίζονται στον συμβιβασμό, την απάτη και - γιατί όχι - στον φόνο. Όλα αυτά δίνονται με έναν πολύ καλό ρυθμό, που κρατά τον θεατή, καθώς η ερωτική ιστορία και το πάθος εναλλάσονται με το αστυνομικό θρίλερ για να καταλήξουν στο σαρκαστικότατο φινάλε.
Επιτέλους, ο άνθρωπος είναι 70 χρονών, έχει 40 ταινίες στο ενεργητικό του, δουλεύει ακούραστα γυρίζοντας περίπου 2 ταινίες το χρόνο και εξακολουθεί σε γενικές γραμμές να παράγει υπέροχα φιλμς. Μέχρι πότε άραγε;
(Όπως καταλαβαίνετε, δεν συγκαταλέγομαι σ' αυτούς που τον βαριούνται και θεωρούν τις ταινίες του ίδιες. Αντίθετα, η κάθε μία απ' αυτές, ακόμα και οι μέτριές του - που τις θεωρώ καλύτερες από πολλές άλλες που κυκλοφορούν - μου προσφέρουν ξεχωριστή απόλαυση).

Ετικέτες ,

2 Comments:

Blogger dark tyler said...

Ma den itan apolyta fysiologiki ekseliksi apo to Melinda & Melinda? Aplws afairese to "ypoxrewtiko" psyxanalytiko tou xioumor kai erikse to baros stous xaraktires! Teleio, teleio. Apo non-Woody fan, ayto.

Φεβρουαρίου 12, 2006 5:53 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Δεν θα έλεγα ότι με ενθουσίασε το Melinda & Melinda. Συμφωνώ πάντως ότι ήταν υπέροχο (το Matchpoiont), και ας μην έμοιαζε καθόλου με Woody Allen. Αν και φαν του Woody γενικότερα...
Πάντως ίσως να ήταν περισσότερο στα χνάρια του Husband and wives(όσον αφορά τον φοβερό κυνισμό του).

Φεβρουαρίου 12, 2006 6:54 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker