Παρασκευή, Οκτωβρίου 13, 2023

ΓΛΥΚΕΣ "ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ"

 


Οι "Περασμένες ζωές" (Past Lives) του 2023 είναι η πρώτη ταινία της κορεάτισας Celine Song, η οποία ζει στη Νέα Υόρκη (δουλεύει στο θέατρο), ενώ είχε μετακομίσει από 12 ετών στον Καναδά. Να λοιπόν ένα πρώτος αυτοβιογραφικός πυρήνας για το υλικό του φιλμ.

Δύο 12χρονοι συμμαθητές είναι οι καλύτεροι φίλοι στο σχολείο στην Κορέα. Το αγόρι είναι ουσιαστικά ερωτευμένο με το κορίτσι με τον τρόπο που εμφανίζονται οι πρώτοι έρωτες. Ξαφνικά όμως εκείνη (με την οικογένειά της προφανώς) πρέπει να μετακομίσουν στον Καναδά και το αγόρι μένει συντετριμμένο. Από εκεί και πέρα οι δυο τους θα ξαναβρίσκονται κάθε 12 χρόνια είτε ιντερνετικά είτε ζωντανά, όταν εκείνος θα επισκεφτεί τη Νέα Υόρκη όπου ζει τώρα η κοπέλα. 

Γλυκό, τρυφερό, ρομαντικό, με τρόπους που καμία σχέση δεν έχουν με τα mainstream αμερικάνικα ή αισθηματικά φιλμ ή τις κομεντί, συγκίνησε πολλούς θεατές (κι εμένα) και συγχρόνως μίλησε χαμηλότονα για διάφορα πράγματα : Για την φύση της τύχης στις ζωές μας (όχι τον ρόλο που παίζει η τύχη, αλλά για το τι είναι τύχη), για διαφορετικούς κόσμους που είναι αδύνατο να σμίξουν (γεωγραφικούς, πολιτισμικούς, επαγγελματικούς κλπ.), για τον έρωτα που βιώνεται διαφορετικά από κάθε άνθρωπο και το ρόλο που παίζει στη ζωή του και άλλα που ίσως ανακαλύψετε. Αλλά κυρίως, όπως και στην "Ερωτική Επιθυμία" του Won Kar-Wai, για τις επιθυμίες που μένουν ανεκπλήρωτες λόγω των συνθηκών της ζωής, δηλαδή της πραγματικότητας.

Καλή ταινία που συνίσταται σε ευαίσθητους/ες.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker