Κυριακή, Αυγούστου 28, 2022

"KING OF THE ANTS": ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΗΧΑΝΗ ΘΑΝΑΤΟΥ

 


Τον Stuart Gordon (1947-2020) τον γνωρίσαμε με την πρώτη του ταινία του 1985, το θρυλικό "Re-Animator", μια απίστευτα σπλάτερ, αλλά και αστεία ταυτόχρονα, ελεύθερη μεταφορά ενός διηγήματος του Lovecraft. Δεν ξεπέρασε ποτέ αυτό το πρώτο του φιλμ, ωστόσο γύρισε κάποια ενδιαφέροντα b-movies.

Το 2003 γυρίζει το "King of the Ants" (ελληνικός τίτλος dvd, αφού ποτέ δεν βγήκε στην οθόνη, "Λυσσαλέα Εκδίκηση"). Ένας ανεπάγγελτος νεαρός, που τη βγάζει κακήν κακώς κάνοντας πότε πότε τον ελαιοχρωματιστή, δέχεται να σκοτώσει έναν λογιστή για να πάρει τα λεφτά που δίνουν αυτοί που έχουν συμφέροντα από το θάνατό του. Θα το κάνει, αλλά εκείνοι δεν θα του δώσουν ποτέ την αμοιβή. Θα ξεκινήσει την άγρια εκδίκησή του, αλλά...

Ναι, είναι μια πολύ βίαια ταινία εκδίκησης, αλλά όχι μόνον αυτό. Τα πράγματα θα περιπλακούν (δεν σας αποκαλύπτω το πώς) και δεν θα δούμε μόνο μια σειρά φόνων από τον προδομένο ήρωα, όπως συνήθως συμβαίνει, αλλά κάτι αρκετά πιο σύνθετο. Το άλλο ενδιαφέρον του φιλμ είναι ο ρεαλισμός του (ψυχολογικός εννοώ). Δεν έχουμε μόνο βίαιους φόνους. Ο ήρωας θα πραγματοποιήσει πολύ δύσκολα την αρχική αποστολή του, θα υποφέρει από τύψεις, θα είναι αδέξιος κλπ., φτιάχνοντας έτσι το αληθινό πορτρέτο ενός ανθρώπου κι όχι απλώς μια "μηχανή θανάτου" (όπως έγραψα στον τίτλο και όπως συχνά παρουσιάζονται οι πληρωμένοι δολοφόνοι στα φιλμ). 

Τέλος πάντων ίσως ανακαλύψετε και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Κρατείστε προς το παρόν τη βιαιότητα της ταινίας και το σχετικό ρεαλισμό των καταστάσεων. Συνολικά το βρήκα πιο ενδιαφέρον από ένα b-movie της σειράς.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker