Τετάρτη, Ιανουαρίου 25, 2017

"ALIEN AUTOPSY" : ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ROSWELL

Μου αρέσουν οι ταινίες που ασχολούνται με θεωρίες συνωμοσίας. Όχι όμως ακριβώς: Μου αρέσουν αυτές που κάνουν πλάκα με τις ιστορίες συνωμοσίας. Γι' αυτό ευχαριστήθηκα (δίχως βεβαίως να το θεωρώ κάτι σπουδαίο) με το "Alien Autopsy" που γύρισε το 2006 ο τηλεοπτικός (είναι η μοναδική του κινηματογραφική ταινία) Jonny Campbell. Την ευχαριστήθηκα μάλιστα περισσότερο επειδή είναι βρετανική και διαθέτει το αντίστοιχο βρετανικό χιούμορ.
Ξέρετε φαντάζομαι τι είναι η υπόθεση Roswell. Για τους αδαείς, πρόκειται για μια θεωρία που λέει ότι οι αμερικανοί κρατούν στην ομώνυμη βάση το σώμα ενός εξωγήινου από το μακρινό 1947, όταν αυτός έπσε στη γη. Κυκλοφορούν μάλιστα και οι σχετικές φωτογραφίες. Το 1995 είχε δημιουργηθεί σκάνδαλο όταν δύο νεαροί βρετανοί είχαν κατηγορηθεί ότι γύρισαν μια ψεύτικη ταινία που δείχνει υποτίθεται επιστήμονες να κάνουν αυτοψία στο σώμα του "εξωγήινου του Roswell", από την οποία ταινία έβγαλαν κάμποσα λεφτά. Αυτή ακριβώς την ιστορία του 1995 αφηγείται με χιουμοριστικό τρόπο το φιλμ. Οι διαφορετικών χαρακτήρων κολλητοί φίλοι, που προσπαθούν να βγάλουν λεφτά από οτιδήποτε, πέφτουν στην αυθεντική υποτίθεται ταινιούλα της αυτοψίας (που τους την πουλά πολύ φτηνά ο πάντοτε cult Χάρι Ντιν Στάντον)... και μετά από συμβάντα που δεν θα σας αποκαλύψω, αναγκάζονται να την... ξαναγυρίσουν από την αρχή. Στο μεταξύ στην ιστορία έχει εμπλακεί και ένας ούγγρος σαδιστής εκατομμυριούχος, που έχει ψώνιο με τους εξωγήινους...
Διασκέδασα παρακολουθώντας την άγνωστη αυτή ταινία, επειδή και χιούμορ διέθετε και αρκετό σασπένς, αφού ο θεατής αγωνιά για το πώς θα τη βγάλουν καθαρή οι δύο φίλοι, γύρω από τους οποίους ο κλοιός σφίγγεται ολοένα. Ταυτόχρονα βεβαίως σατιρίζεται και η μανία κάποιων με τις κάθε λογής θεωρίες συνωμοσίας (από UFO και εξωγήινους μέχρι Ναϊτες Ιππότες και Δίδυμους Πύργους κι ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Νομίζω ότι πίσω από κάθε σχεδόν σημαντικό - συνήθως - γεγονός υπάρχει και η σχετική θεωρία που λέει "όχι, κορόιδα, δεν έγιναν ακριβώς έτσι τα πράγματα..."). Η υπόθεση Roswell είναι από τις γνωστότερες τέτοιες ("η κυβέρνηση ξέρει για την ύπαρξη εξωγήινων, αλλά το κρατά επτασφράγιστο μυστικό"). Ταυτόχρονα το φιλμ, με το σενάριό του, θέτει σε αμφισβήτηση την υποτιθέμενη αυθεντία των ντοκουμέντων (;). Τα πάντα μπορεί αν είναι ψεύτικα, ιδιαίτερα στην εποχή μας.
Είπαμε ότι η ιστορία των νεαρών που "πλαστογράφησαν" το φιλμ στη δεκαετία του 90 είναι αληθινή. Ωστόσο μην περιμένετε να μάθετε την πραγματική ιστορία τους. Επαναλαμβάνω: Η ταινία είναι κωμωδία μυθοπλασίας, που απλώς εμπνέεται από την αληθινή ιστορία.

Ετικέτες ,

4 Comments:

Blogger argiris-cinefil said...

Μιλώντας για συνομωσίες, μόλις χθες είδα ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για την πραγματική αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη και το πως οι μεγάλες “οικολογικές” οργανώσεις το αποσιωπούν. Πραγματικά αξίζει να το δεις για μην τρώμε τα παραμύθια των “οικολογικών” οργανώσεων αλλά και ολόκληρου του συστήματος. Γενικά έχει κι άλλες πολύ ενδιαφέρουσες προεκτάσεις αυτό το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ.

Την ταινία δεν την έχω δει αλλά αφού είναι κωμωδία σίγουρα θα διαφέρει από τις πολλές, του σωρού, σοβαρές ταινίες συνωμοσίας. Οι εξωγήινοι μόνο στις ΗΠΑ εμφανίζονται! Φαίνεται ότι έχουν τα αποκλειστικά δικαιώματα!

Ιανουαρίου 26, 2017 1:55 μ.μ.  
Blogger argiris-cinefil said...

Ξέχασα να αναφέρω τον τίτλο του ντοκιμαντέρ!

Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014)

Ιανουαρίου 26, 2017 2:02 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Πολύ ενδιαφέρον. Το θέμα είναι βέβαια φλέγον και δεν νομίζει ότι παίρνει πολύ την ανθρωπότητα να αποσιωπά στοιχεία και να παίζει μ' αυτό (για οικονομικούς λόγους βεβαίως).

Ιανουαρίου 26, 2017 5:43 μ.μ.  
Blogger argiris-cinefil said...

Όλα γίνονται για το χρήμα.

Ιανουαρίου 26, 2017 7:37 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker