Τρίτη, Μαρτίου 14, 2006

ΧΑΩΔΗΣ SYRIANA


Οι προθέσεις είναι άριστες. Τα πυρά σημαδεύουν πολύ υψηλούς στόχους - την ίδια την καρδιά του αμερικάνικου (και καπιταλιστικού γενικότερα) συστήματος. Η ίδια η ταινία όμως, η Syriana, βλέπεται πολύ δύσκολα, κουράζει, μπερδεύει. Ο Stephen Gaghan προσπαθεί να τα πει όλα, μόνο που το κάνει όσο πιο μπερδεμένα γίνεται. Επιχειρεί να μιμηθεί τη δομή του Traffic, αλλά κατακερματίζει τόσο πολύ το παζλ, που μετά είναι εξαιρετικά δύσκολο να το συναρμολογήσεις ξανά. Από ένα σημείο και πέρα ο θεατής εγκαταλείπει - φοβάμαι - την προσπάθεια να καταλάβει ποιος δουλεύει για ποιον, ποιος συνωμοτεί ενάντια σε ποιον, ποιο ακριβώς είναι το νομικό κόλπο που προσπαθεί να ακολουθήσει ο κάθε βρώμικος εμπλεκόμενος.
Ωστόσο το γενικό νόημα βγαίνει. Ακόμα κι αν πάψεις να πασχίζεις και αφεθείς χωρίς να σε νοιάζουν οι πολύπλοκες ίντριγκες, ο αντιαμερικανισμός είναι ξεκάθαρος, η αποκάλυψη της βρωμιάς του συστήματος σαφής. Όλοι είναι αδίστακτοι, όλοι πατάνε σε πτώματα για να κερδίσουν - εταιρείς, κυβερνήσεις, μυστικές υπηρεσίες - και οι λαοί δυστυχούν. Έξυπνη η αντιπαράθεση των κτηνωδών ισχυρών με τους τριτοκοσμικούς που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και, μοιραία, προσχωρούν στον μουλάδικο φασισμό και στρέφονται στην τρομοκρατία. Η κατάδειξη του μηχανισμού που μετατρέπει έναν συνηθισμένο άνθρωπο σε φανατικό έτοιμο να πεθάνει τινάζοντας τους εχθρούς στον αέρα, είναι από τα καλά σημεία της ταινίας.
Έχουμε λοιπόν την σπάνια περίπτωση μιας ταινίας που, ενώ συμφωνώ απόλυτα μαζί της, δεν μου άρεσε. Αξίζει πάντως να αναρωτηθεί κανείς πώς το Χόλιγουντ γυρίζει τέτοιες ταινίες, τόσο τολμηρές και, τελικά, αντιαμερικάνικες. Μήπως τελικά ισχύει η ρήση που θέλει τον καπιταλισμό να "πουλά το σκοινί που θα τον κρεμάσει" (προκειμένου να βγάλει λεφτά); Ή μήπως έχει πολύ καλά καταλάβει (ο καπιταλισμός) ότι σε τελική ανάλυση το σκοινί (ο κινηματογράφος στη συγκεκριμένη περίπτωση, η τέχνη γενικότερα) είναι αδύνατο και ουσιαστικά δεν είναι σε θέση να κρεμάσει κανέναν;

Ετικέτες ,

3 Comments:

Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Ανάνεσα στη συριάν ακαι το crash επιλέγουμε το δεύτερο

Μαρτίου 28, 2006 12:35 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΠΕΡΙ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΥ. ΕΓΩ ΟΜΟΛΟΓΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΑ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΟΥ ΑΝ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΟ ΣΚΟΙΝΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΚΡΕΜΑΣΕΙ, ΤΟ ΟΣΚΑΡ ΣΤΟΝ ΚΛΟΥΝΕΫ ΜΑΛΛΟΝ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΣΗ. Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΜΟ ΜΕΣΟ, ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ ΤΟ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ - ΑΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΚΙΜΑ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΣΕ ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΑΝ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑΝΑ. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ, ΜΙΑ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ "ΔΙΑΝΟΗΣΗΣ" ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΨΑΧΝΕΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΙΝΕΙ ΟΤΙ ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΞ ΤΙ-ΒΙ ΑΜΑΣΗΤΟ. ΜΟΝΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΑΝ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΥ ΑΥΤΟ Η ΟΧΙ.
ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΑ ΠΡΗΖΩ ΚΙ ΑΛΛΟ, ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ Η ΣΥΡΙΑΝΑ, ΕΧΕΙ ΘΑΡΡΟΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΠΛΟΠΟΙΕΙ. ΘΑ ΣΟΥ ΦΕΡΩ ΕΔΩ ΣΑΝ ΜΕΤΡΟ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ ΤΗΝ "ΔΙΕΡΜΗΝΕΑ" ΚΑΙ ΤΟ "ΧΟΤΕΛ ΡΟΥΑΝΤΑ" ΠΟΥ ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ, ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ "ΕΛΑΦΡΩΣΟΥΝ" ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΡΙΚΑΡΟΥΝ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟ.

ΤΗΑΝΧ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
Π.Κ.

Μαρτίου 30, 2006 1:44 μ.μ.  
Blogger vandimir said...

Συγνώμη, Anonymous, αλλά όσο κι αν σου φαίνεται απίστευτο, μόλις σήμερα ανακάλυψα το σχόλιό σου!!!
Τα περί μπερδεμένου ή μη, σίγουρα είναι υποκειμενικά, οπότε δεν θα τα συζητήσω παραιτέρω.
Με ενδιαφέρει όμως το θέμα του καπιταλισμού και των "σχοινιών". Αναμφισβήτητα ο κιν/φος είναι πολύ δυνατό μέσο. Η ευκολία όμως του να γίνονται λιγότερο ή περισσότερο προοδευτικές ταινίες από το Χόλιγουντ (γιατί αν ήταν ανεξάρτητες δεν θα είχα απορίες) είναι που με προβληματίζει. Και, βέβαια, δεν βρισκόμαστε στη δεκαετία του 60, όπου όλα ήταν όντως πολύ προοδευτικά (και στη συνέχεια κατέρρευσαν πλήρως). Η παρατήρησή σου ότι πιθανόν βρισκόμαστε μπροστά σε μια στροφή της μέχρι σήμερα συντηρητικής αμερικάνικης σκέψης είναι μια αισιόδοξη προοπτική. Ελπίζω πραγματικά να είναι και αληθινή. Όπως σωστά λες, ο χρόνος θα δείξει.

Μαΐου 23, 2006 8:57 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

eXTReMe Tracker