Σάββατο, Δεκεμβρίου 10, 2005

Η LADY VENGEANCE ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ



Εδώ και μερικά χρόνια οι πιο ενδιαφέρουσες ταινίες μας έρχονται από την Άπω Ανατολή. Γνωρίζαμε ανέκαθεν το γιαπωνέζικο σινεμά, με πολλά αριστουργήματα. Από τα 90'ς όμως, η Κορέα, η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊλάνδη, η Ταϊβάν, ακόμα και το Βιετνάμ κάνουν εντονότατη την παρουσία τους. Θα έλεγα μάλιστα ότι οι ταινίες που μας σημάδεψαν περισσότερο τα τελευταία χρόνια μας έρχονται από εκεί.
Το Sympathy for Lady Vengeance ολοκληρώνει την αριστουργηματική τριλογία του κορεάτη Chan-wook Park, που ξεκίνησε με το φοβερό Sympathy for Mr. Vegeance και πέρισι μας έδωσε το συγκλονιστικό Old Boy (καλύτερη περισινή ταινία κατά τη γνώμη μου). Το θέμα της εκδίκησης κατέχει και πάλι κεντρική θέση, η βία είναι έντονη, σε αντίθεση όμως με τις προηγούμενες 2 ταινίες, εδώ υπονοείται χωρίς να δείχνεται "κυριολεκτικά". Η σκληρότητα των προηγούμενων φιλμ παραμένει, αλλά μόνο στο σενάριο. Οι εικόνες είναι σαφώς πιο ήπιες. Οι πολλές "σπλάτερ" σκηνές συμβαίνουν εκτός πλάνου, ακούγονται αλλά δεν δείχνονται. Αντίθετα εδώ η ποίηση στην εικόνα είναι εντονότερη, η σκηνοθεσία εντυπωσιακή και υπαινικτική συγχρόνως, τα όποια μηνύματα διφορούμενα και το τέλος ανοιχτό. Η ιστορία της εκδίκησης της άδικα φυλακισμένης για 13 χρόνια γυναίκας δεν δείχνεται γραμμικά, αλλά με συνεχή σεναριακά "μπρος - πίσω". Όλα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας μαγικής ατμόσφαιρας, που μερικές φορές ξεφεύγει από κάθε ρεαλισμό και απογειώνεται. Το μεταφυσικό στοιχείο κάνει εδώ αρκετά έντονα την εμφάνισή του, ενώ τα θέματα που απασχολούν τον σκηνοθέτη παραμένουν βασικά τα ίδια.
Προσωπικά προτιμώ το εκπληκτικό Old Boy, ωστόσο και ή "Κυρία" επιβεβαιώνει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ μεγάλο σκηνοθέτη, που θα μας απασχολεί με κάθε καινούρια δουλειά του. Τουλάχιστον τους απαιτητικούς, δύσκολους θεατές, στους οποίους απευθύνεται και οι οποίοι βαριούνται τα Village...
ΥΓ: Αν και μέρος τριλογίας, η ταινία μπορεί να ειδωθεί ακόμη και αν δεν έχετε δει τις προηγούμενες, αφού είναι απόλυτα αυτόνομη.

Ετικέτες ,

eXTReMe Tracker