Πέμπτη, Νοεμβρίου 16, 2023

"JOAN BAEZ I AM A NOISE" : DE PROFUNDIS...

 


Η Joan Baez είναι το 2023, όταν γυρίζεται η ταινία "Joan Baez I am a Noise", 82 ετών. Η λάμψη της υπάρχει ακόμα καθώς πραγματοποιεί την αποχαιρετιστήρια περιοδεία της, γεμίζοντας (μικρούς σχετικά) χώρους. Τρεις γυναίκες σκηνοθέτιδες, οι Miri Navasky, Maeve O'Boyle και Karen O'Connor γυρίζουν ένα ντοκιμαντέρ για το θρύλο μιας από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες και φωνές, από τότε τουλάχιστον που υπάρχει δισκογραφία.

Ναι, το φιλμ είναι ούτως ή άλλως συγκινητικό, αφού μιλάμε έναν αποχαιρετισμό μετά από 60 χρόνια καριέρας! Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: Η Μπαέζ εδώ γίνεται ιδιαίτερα εξομολογητική, μιλώντας για ολόκληρη τη ζωή της (δεν έχω διαβάσει / δει άλλη συνέντευξή της, αλλά άκουσα ότι είναι η πλέον εξομολογητική και ότι λέει πράγματα που δεν έχει πει ποτέ). Έτσι λοιπόν περνά η αρχή, πριν τα 20 ακόμα, η σχέση με τον Dylan που τη σημάδεψε και την πλήγωσε, οι μέρες της δόξας, οι πολιτικοί αγώνες (και το κλίμα των 60ς) μιας μεγάλης ακτιβίστριας... Αυτό που προσωπικά αγνοούσα ήταν τα πολλά προσωπικά / ψυχολογικά προβλήματά της, η ταραγμένη σχέση με την οικογένειά της και βέβαια η θλιβερή ιστορία της αδελφής της Mimi Farina, του πολύ καλού, επίσης φολκ, ντουέτου του πρώτου μισού των 60ς Richard & Mimi Farina.

Η ίδια μιλά στη σύγχρονη εποχή, αλλά υπάρχει και αρκετό υλικό από το παρελθόν. Γενικά το βρήκα πολύ καλό και συγκινητικό (αν φυσικά αγαπάτε τη Baez). Οι μεγάλοι θρύλοι, σκέφτομαι μελαγχολικά, ένας ένας φεύγουν ή αποσύρονται...

Ετικέτες , , ,

eXTReMe Tracker